Заканата на турските държавници за сурово наказание след неуспешния опит за преврат в средата на юли вече се осъществяват. Първите доживотни присъди след пуча вече са факт.

Tурският съд е издал две доживотни присъди на полковник и майор от армията заради тяхната роля в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

Двамата военни са осъдени за нарушаване на конституцията.


Въпросните дела се считат за най-мащабният процес в турската история. Само преди ден пък извънредното положение в страната беше удължено с още три месеца. Тази мярка позволява на правителството да „заобикаля“ парламента и дава правомощията на правителството да уволнява чиновници, да закрива неправителствени организации и медии, както и да удължава срока за задържане под стража на хора, на които не са повдигнати обвинения.

Междувременно Анкара заговори за конституционни промени, както и връщане на смъртното наказание. Успоредно с това арестите в страната продължават, а на прицел на властите са всички, за които се смята, че са подпомогнали пуча. Арестуваните от юли до момента надхвърлят 46 000. Спешно бяха освободени места в затворите, за да се съберат всички задържани, а първите дела вече са факт.

Еврим Кунан, който е директор за Близкия изток на Universum, изследователска група, активна в над 50 страни пък заяви в интервю, че „Турция се превръща в страна от третия свят“.