Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е предотвратила серия от терористични атентати в Москва като е заловила група чуждестранни терористи. Смята се, че те са ръководени от клонове на „Ислямска държава”, базирани в Турция, съобщава RT, позовавайки се на руски медии.
Групата включва „няколко души с произход от Таджикистан и един от Молдова. Тя е планирала серия добре организирани терористични атаки в Москва, включително и и задействането на мощни самоделни експлозивни устройства”, се казва в доклада на ФСБ.
 

„Терористичните атаки били организирани под директното ръководство на базиран в Турция клон на международната терористична организация „Ислямска държава”, която е забранена в Русия”, се подчертава в документа.
 
Службата не съобщава самоличността на четиримата задържани мъже, които са хванати в различни части на Москва и региона, нито пък се посочва кой е „мозъкът” на акцията. Казва се само, че ръководителят на групата е сред лицата, обявени за издирване в Таджикистан.
 
Това е поредният случай, в който руските служби обявяват, че са предотвратили терористични атаки. Самият президент Владимир Путин предупреди гражданите на страната за заплахата, която представлява терористичната групировка за страната. Според руския антитерористичен комитет, службите в страната са предотвратили извършването на 42 атентата на своя територия само през тази година.

Превод и редакция: БЛИЦ