Бившият президент на САЩ Джордж Буш направи гаф в сряда и осъди "бруталната инвазия в Ирак", преди да се поправи, като заяви, че осъжда инвазията в Украйна, съобщи Днес.бг.

43-ият президент говори на събитие за избори в президентския център в Далас.

"Руските избори бяха фалшифицирани. Политическите опоненти, лишени от свобода или отстранени по друг начин, се елиминират от участие в изборния процес. Резултатът е липса на контрол и баланс в Русия", каза бившият президент в обръщението си.

"Решението на един човек да започне напълно неоправдано и брутално нахлуване в Ирак... Имам предвид Украйна", добави той, преди да се изсмее и да обвини възрастта си за грешката.

Той сви рамене и смъмри "Ирак също".

"Така или иначе. Аз съм на 75", добави републиканският лидер, докато тълпата избухна в смях.

По време на президентството на Буш през март 2003 г., водена от САЩ коалиция нахлу в Ирак, за да свали авторитарното правителство на Саддам Хюсеин поради опасения, че той ще придобие биологични и ядрени оръжия, без да представи доказателства за опасенията.

Войната обаче в крайна сметка донесе повече конфликти в региона.

Администрацията му беше критикувана за започналата превантивна война срещу Ирак, в която загинаха хиляди иракски граждани и над 4000 американски войници.

Проучване на Iraq Body Count установи, че цивилните жертви от инвазията между 2003 и 2013 г. са 122 438.

Забележките в сряда бяха първото публично осъждане на Буш за руската инвазия в Украйна, почти три месеца след нейното начало.

Буш се сблъска с тежка реакция за фройдистката си грешка.

"Джордж Буш е военнопрестъпник", пише сенаторът Нина Търнър.

"На Джордж Буш му отне 20 години, за да си признае най-накрая", написа в Twitter колумнистът Ваджахат Али.

Буш също описа военновременния президент Володимир Зеленски като "готино малко момче" и го сравни с бившия британски премиер Уинстън Чърчил, съобщава The Dallas Morning News.

"Начинът, по който държавите провеждат избори, е показателен за това как техните лидери се отнасят към собствения си народ и как нациите се държат спрямо други нации", каза Буш. "И никъде това не е показано по-ясно от Украйна."

Междувременно, докато войната се проточва, украинският президент внесе в парламента законопроект за удължаване на военното положение и наборната военна служба с три месеца. Законът беше наложен за първи път на 24 февруари, когато Путин обяви "специална операция" в Украйна. Оттогава е удължаван с 30 дни на два пъти, като последното удължаване изтича на 25 май.