През някои нощи тя търси рецепти за сладкиши, в други тегли "Карибски пирати" и доста често проверява как завършват мачовете на "Аякс" в Холандия. Това поведение в дигиталното пространство би могло да е на която и да е млада белгийка, но тук разликата е голяма - жената, на която принадлежи тази цифрова следа, доскоро е живяла в Ракка и е част от т.нар. "Ислямска държава". Лаптопът й е конфискуван няколко дни преди да бъде арестувана.
Компютърът разкрива как тя развива мисленето, присъщо на европейските джихадисти, както и как протичат последните й дни в разпадащия се халифат.

Твърдият диск първоначално е иззет от "Арар ал Фурат", тайна бунтовническа организация, действаща на контролираната от ИДИЛ територия. Оттам чрез посредник достига до западните медии.

Собственикът на лаптопа е  била белгийка от марокански произход, която говори фламандски. Тя е една от около 500-те белгийски граждани, пътували до Сирия и Ирак в опит да се присъединят към "Ислямска държава". За близо 100 от тях е потвърдено, че са убити, но въпросната жена не е сред загиналите. Заловена е жива в Ракка и сега е задържана от Сирийските демократични сили в северния град Кобани, където я очаква неизвестно бъдеще.

Други белгийски граждани са сред над стоте европейски бойци в съседен Ирак, взели участие в бруталните сражения за изтласкването на "Ислямска държава" от Мосул и Тел Афар. Въпреки че още не е известно каква ще е съдбата им, иракският посланик в Белгия наскоро заяви, че те няма да бъдат екстрадирани, а наказателното преследване срещу тях ще бъде извършено в Ирак, където е възможно да бъдат осъдени на смърт.

За разлика от интервютата със задържани членове на ИДИЛ или избягали от организацията, данните от лаптопа дават реалистична представа за мисленето на тази жена, включително противоречията и въпросите, които тя вероятно не би споделила с никой друг.

Други интервюта, както и разпитите на заловените показват нещо различно, даже тенденциозно. Задържаните се стремят да се дистанцират от неоправданото насилие, което се е превърнало в синоним на халифата, и се представят като жертви.

В нито един момент тази белгийка не изглежда лишена от илюзии за вече затъващия проект на "Ислямска държава". Вместо това, в седмиците преди залавянето ѝ в края на лятото, тя често посещава фламандската страница в Wikipedia за войната в Афганистан и редовно гледа YouTube видеа на американските "летящи батареи" AC 130, нанасящи удари срещу талибански позиции. Сякаш иска да види нещо, което да я увери в правотата на нейната радикализация, да й послужи като оправдание за нейните убеждения.

Организацията Airwars, която следи коалиционните въздушни удари срещу ИДИЛ, отбелязва, че през август предвожданата от САЩ коалиция нанася удари над Ракка с над 5000 бомби, снаряди и ракети, което означава по една на всеки осем минути. Въпреки хаоса, случващ се около нея, жената продължава да използва Интернет, за да гледа безкрайно много американски военни видеа.

Твърдият диск съдържа и повече от терабайт порнография. Заглавията включват какво ли не - от "секс за първи път" до "направи го свой учител". Имало е и редовни визити до порнографския сайт RedTube.

Но въпреки порнографията, не липсва и религиозност. Тя редовно гледа лекции на джихадистки свещеници, свързани с ИДИЛ и "Ал Кайда", хора като Ануар ал Аулаки и Хосам Абдул Рауф.

На твърдия диск има много PDF файлове - от религиозна литература, свързана с "Ислямска държава", до по-малко радикални групи като "Мюсюлманско братство". Един от тях, озаглавен "Аз бях от Мюсюлманското братство", разказва за идеологическия преход на джихадист от египетско "Мюсюлманско братство" към ИДИЛ.

Има и тривиални неща: търсене на рецепти за сладкиши, линкове за изтегляне на холивудски блокбъстъри. Но жената често търси и последния нашид на "Ислямска държава", химните на терористичната група, записани с аутотюн. В повечето случаи намира това, което търси на сайтовете на западни анализатори. Jihadology и уеб сайтът на Аймен Джавад ал Тамими редовно присъстват в историята на браузъра ѝ.

От дома си в Ракка, тя чете вести за нейни сънародници, които също са се присъединили към ИДИЛ.

Освен това следи новините за Фредерик Калебу, съден в Белгия за терористични действия. В края на август се интересува живо за атаките на ИДИЛ в Барселона и Камбрилс, както и за арестите в Истанбул и за вести за смъртта на нейния сънародник Тарик Джадаун, сражавал се за ИДИЛ в Мосул.

Въпреки нейното присъствие в сърцето на халифата, тя е чест, почти маниакално редовен посетител на западни новинарски сайтове, където търси информация за активността на групата в Европа.

Най-вероятно жената е била в контакт с ислямисти в родната си Белгия, тя не е била засегната от опитите на Facebook да ликвидира използвани от групата акаунти и обменя съобщения с приятели в Европа чак до 17 август. Често посещава страници във Facebook на тунизийската и мароканска общност в Белгия, страници, които публикуват какво ли не - от ислямофобия до празнуване на Рамазан байрям.

Нейният Facebook акаунт вече е блокиран, но приятелите, с които е обменяла съобщения и чиито профили демонстрират признаци на симпатия към идеологията на "Ислямска държава", остават активни.

Идеологическата обвързаност с "Ислямска държава", която данните от лаптопа на жената демонстрират, не би трябвало да изненадва никого.

Няма причини да се приема, че жените са по-малко идеологически ангажирани с "Ислямска държава" от мъжете. И едните, и другите са демонстрирали най-разнообразни причини за присъединяването си към ИДИЛ.

Не е странно, че верността им към халифата продължава, дори сега, когато организацията е  в залеза си. Възможно е някои от тези, които виждат, че проектът за "Ислямска държава" се проваля, да губят вяра в каузата, тъй като не им е било обещано поражение. Обаче ИДИЛ никога не са се представяли просто като утопична мечта.

През 2015 г. в пика на онлайн вербуването на доброволци в Twitter и на други места, поддръжниците на Ислямска държава демонстрират ясно в социалните мрежи, че от тях се изисква ангажираност с каузата на ИДИЛ и "бакия" [издръжливост], въпреки че пътят ще е труден. Истинските мюсюлмани биха издържали.

Докато преобладаващо съставените от кюрди Сирийски демократични сили (SDF), американският съюзник на терен в източна Сирия, обкръжават и наближават бившата крепост на ИДИЛ - Ракка, интернет поведението на белгийката преминава през поразителни промени.
Всичко изглежда нормално до 8 август, когато тя изтегля игра, наречена Stickman Sniper и програмата "I AM T-Pain" - приложение за аутотюн на гласа, така че да прилича на този на едноименния рапър.

Жената отново гледа чрез стрийминг "Карибски пирати" и търси "top movies 2016 comedy". Изглежда се опитва да прекара дългите сирийски летни дни в гледане на много филми.

С наближаването на края на август, когато хватката на Сирийските демократични сили около Ракка се затяга, стресът започва да проличава. Отчаяно търсеща информация за бъдещата си съдба, жената сърчва  "последни новини YPG" и "какво правят ypg с терористи от ИДИЛ"- като YPG е кюрдската милиция, която e основното ядро на SDF.

Мнозина считат, че джихадистите ще се бият до смърт в Ракка, но тя изглежда няма такива намерения, но изглежда и не смята да изостави каузата на халифата.

В последните ѝ дни нейната история на браузване в интернет е коктейл от проучвания за тези, които са се завърнали в Европа от Сирия, и джихадистка пропаганда, от нашиди до лекции на Ануар ал Аулаки.

По залез слънце на 24 август жената търси "i love to leave isis" и на фламандски "teruggekeerde jihadisten"-завръщащи се джихадисти. Последното ѝ търсене е по-късно същата вечер, когато е написала в Google: "какво правят ypg с терористи от ИДИЛ", изглежда осъзнавайки, че залавянето ѝ е въпрос на броени дни.
Източник: webcafe.bg