След руското нахлуване в Украйна близо 50 000 руски граждани са посетили Хърватия, а малко над 7000 в момента са в страната, пише днес хърватският всекидневник „Вечерни листи“.

Броят на руските туристи е малко по-малък, отколкото по това време миналата година, но те продължават да посещават Хърватия, въпреки че Москва обяви страната за вражеска, предаде БТА.

Тъй като няма полети от Русия до никоя дестинация в Европейския съюз, руските туристи пристигат през Сърбия или Турция.

„Вечерни лист“ отбелязва, че след руската инвазия в Украйна повече руснаци са посетили Хърватия, отколкото украински бежанци, чийто брой се определяна на 20 000.

Руснаците, с изключение на тези, които са под санкции на ЕС, могат да пътуват до евросъюза и могат да ползват имотите си в Хърватия.

Те се нуждаят от валидна виза, издадена от държава членка на ЕС, включително от хърватското консулство в Русия, потвърдиха от Министерството на външните и европейските въпроси пред „Вечерни лист“.

Въпросът с визите за руски пътници ще бъде обсъждан по-късно този месец на среща на външните министри на ЕС в Чехия, която в момента председателства евросъюза, пише вестникът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук