Швеция е избрала правилната стратегия за борба срещу разпространението на коронавируса, заяви премиерът Стефан Льовен, защитавайки решението на своето правителство да не наложи строга изолация, както сториха много европейски държави, предаде Ройтерс.

Над 5800 шведи починаха от COVID-19 - много по-високо ниво на смъртност, отколкото в съседните Норвегия, Дания и Финландия, които възприеха много по-твърди мерки, отколкото Швеция, и това накара мнозина да оспорят подхода на правителството. Льовен обаче заяви, че Швеция е направила правилния избор.

"Вярвам, че стратегията, която възприехме, е правилната", заяви той вчера в интервю за в. "Дагент нюхетер". "Това, което най-много се дискутираше, и което ние в Швеция направихме различно, е че не затворихме училищата. Сега има доста хора, които мислят, че сме били прави", каза премиерът.

Докато много страни наложиха строга карантина, Швеция разчиташе предимно на доброволни мерки, фокусирани върху социалната дистанция, макар че публичните събирания бяха ограничени, а старческите домове, които дадоха много жертви, бяха поставени под карантина.

Макар че Швеция понесе повече смъртни случаи от съседите си, тя не пострада толкова тежко, колкото страни като Великобритания и Испания, които възприеха много по-строги карантинни мерки.

Нещо повече, докато много части от Европа преживяват пик на нови случаи, докато постепенно разпускат ограниченията за пътуване и социално общуване, Швеция отбелязва спад както на инфекциите, така и на смъртните случаи през последните седмици, отбелязва Ройтерс.

Льовен защити и решението на Агенцията за обществено здравеопазване да не налага носенето на маски като средство за борба с разпространението на вируса, за разлика от много европейски държави.

"Това, което казват от агенцията, и в което аз съм абсолютно убеден, е че маските не могат да бъдат главния инструмент, който използваме", поясни Льоовен. "Това, което е важно, е социалната дистанция, тестуването и проследяването. Те трябва да бъдат главния ни фокус, за да ограничим инфекцията", подчерта премиерът.