Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изненадващо посещение на американските войски в зоната на войната в Ирак. 

Това е първото му посещение след изборите отпреди две години, съобщават световните осведомителни агенции.

Днес в 19 часа и 16 минути местно време Тръмп е кацнал във военновъздушната база „Ал Асад“, придружен от съпругата си Мелания Тръмп. Той е говорил пред военния състав и се е срещнал с ръководството на базата.

Визитата идва седмица, след като Тръмп изненада съветниците си по национална сигурност, като обяви, че ще изтегли американските войници от съседна Сирия, където се бият с ислямски държавни бойци. Министърът на отбраната Джим Матис внезапно подаде оставка след обявяването и решението на Тръмп разтърси съюзници по целия свят, включително в Ирак.

Пътуването на Тръмп е било секретно. Air Force One е летял през нощта от Вашингтон, кацайки във въздушната база на запад от Багдад под прикритието на тъмнината в сряда вечер. 

Петнадесет години след инвазията от 2003 г. все още има над 5000 войници в Ирак. "Ислямска държава" е загубила значително количество територия в Ирак и Сирия, но все още се смята за заплаха.

Тръмп, който често говори за подкрепата си към американските военни, се сблъска с критики, че все още не е посетил американски войски, разположени в опасни зони. 

В интервю през октомври той заяви, че "ще го направи в някакъв момент, но не мисли, че е прекалено необходимо". По-късно той започна да сигнализира, че такова посещение на войски е в момента.

Не е ясно дали пътуването му в Ирак е било решено, след като стана ясно, че правителството ще спре частично работа. Американското правителство частично спря работа в събота заради спор около средствата, които да бъдат предвидени в бюджета за стената с Мексико. Тръмп поиска 5 милиарда долара, демократите са против.

"Не мога да ви кажа кога ще заработи отново правителството", каза днес Тръмп в Белия дом след видеоконферентен разговор по случай Коледа с американските войски в чужбина. “Мога да ви кажа, че няма да заработи отново, докато не построим стена, ограда, както и да го наричат. Ще го нарека, както те искат, но това е едно и също. Това е преграда пред хората, които прииждат в страната, преграда пред наркотиците", каза Тръмп и добави, че ако няма стена, правителството няма да поднови работа.

Превод: БЛИЦ