Две години преди пандемията от новия коронавирус да завладее света служители на посолството на САЩ в Китай са посетили няколко пъти изследователски център в град Ухан и са изпратили две официални предупреждения във Вашингтон за недостатъчна безопасност в лабораторията, която е правела рискови проучвания за коронавирусите по прилепи.

Шифрограмите породиха дискусии в правителството на САЩ дали тази или друга лаборатория на Ухан е източникът на вируса - въпреки че все още не съществуват убедителни доказателства.

ВИДЕО от 2015 г. показа как китайски учени създали COVID-19 в лаборатория

През януари 2018 г. посолството на САЩ в Пекин предприе необичайна акция за многократно изпращане на американски дипломатически изследователи в Института по вирусология в Ухан (ИВУ), който през 2015 г. се превърна в първата лаборатория в Китай, постигнала най-високото ниво на международна безопасност в биологичните изследвания (известна като BSL-4). ИВУ пусна съобщение на английски за последното от тези посещения, което бе на 27 март 2018 г.

Американската делегация бе ръководена от Джеймисън Фаус, генерален консул в Ухан, и Рик Швайцър, съветник от посолството по въпросите на екологията, науката, технологиите и здравеопазването. Миналата седмица ИВУ изтри съобщението от своя уебсайт, но то може да се намери кеширано в Интернет.

Посетителите от САЩ се срещнали с Ши Женли, ръководител на изследователския проект, който от много години публикува научни съобщения закоронавирусите у прилепите.

През ноември 2017 г., месеци преди посещението на американските служители, екипът на Ши огласи проучване, което показва, че подковоносовите прилепи, които обитавали пещера в провинция Юнан, са много вероятно от същата популация на прилепите, която породи през 2003 г. коронавируса на ТОРС (Тежкия остър респираторен синдром).

Американските пратеници се впечатлиха толкова много от наученото, че изпратиха две шифрограми във Вашингтон, които не бяха секретни. Грамите предупреждават за слабостите в безопасността и управлението в лабораторията на ИВУ и предлагат да се обърне повече внимание, както и да се даде помощ.

Първата грама предупреждава също така, че работата на лабораторията върху коронавирусите на прилепите и тяхното потенциално предаване от човека представлява заплаха от нова пандемия подобна на ТОРС.

„В контактите с учени в ИВУ те забелязаха, че в новата лаборатория има сериозен недостиг на подходящо обучени техници и изследователи, необходими за безопасното манипулиране на острозаразния материал“, се казва в грама от 19 януари 2018 г., изпратена от двама служители от секциите за околната среда, науката и здравеопазването, срещнали се с учените от ИВУ (Държавният департамент отказа да коментира тази и други грами по темата.)

Конспирация: COVID-19 е биооръжие, изтървано от лаборатория, но...

Китайските изследователи от ИВУ са получавали по това време помощ от Националната лаборатория Galveston в Медицинския филиал на Университета в Тексас и други американски организации, като китайците са искали и допълнителна помощ.

Телеграмите са препоръчали
Съединените щати да окажат допълнителна подкрепа на лабораторията в Ухан, главно защото изследванията ѝ върху коронавирусите на прилепите са важни, но и опасни.

„Най-важното е, пише в една от грамите, че според изследователите различни коронавируси, подобни на ТОРС, могат да взаимодействат с ACE2, човешкия рецептор, атакуван от коронавируса на ТОРС. Тази констатация категорично подсказва, че коронавирусите от прилепи, подобни на ТОРС, могат да се предават на хората и да причинят ТОРС-подобни заболявания.

От гледна точка на общественото здраве, това прави непрекъснатото наблюдение на подобните на ТОРС коронавируси при прилепите и изследването на взаимовръзката животно-човек от решаващо значение за бъдещото прогнозиране и профилактиката на заболяванията от коронавируси“.

Изследването е имало за цел да предотврати нова пандемия подобна на ТОРС, като предвиди как може да се появи. Но още през 2015 г. други учени се запитаха дали екипът на Ши не поема ненужни рискове. През октомври 2014 г. правителството на САЩ наложи мораториум върху финансирането на всякакви изследвания, които правят вируса по-смъртоносен или по-заразен.

Както мнозина подчертават, няма доказателства, че вирусът, който заразява света, е бил синтезиран; учените до голяма степен са съгласни, че идва от животни. Но това не означава, че не е произлязъл от лаборатория, която от години е правила експерименти с коронавируси от прилепи върху други животни, казва Сяо Цян, изследовател от Информационния филиал на Калифорнийския университет в Бъркли.

„Грамата показва, че отдавна има опасения за възможна заплаха за общественото здраве, която идва от изследванията на тази лаборатория, ако не бъдат правени адекватно и безопасно“, заявява той.

Съществуват подобни притеснения относно близката лаборатория на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Ухан, която работи на ниво 2 на биосигурност - ниво, значително по-ниско от стандарта за ниво 4, поддържано в Института по вирусология в Ухан, заяви Сяо. Това е важно, защото китайското правителство все още отказва да отговаря на въпроси за произхода на новия коронавирус, и пресича всякакви опити да се провери дали някоя от лабораториите има роля за възникналата беда.

Източници, запознати с грамите, заявиха, че е трябвало да се подаде сигнал за тревога относно безопасността в лабораторията на ИВУ, особено заради работата с коронавирусите на прилепите. Служителите на посолството са настоявали за повече американско внимание към тази лаборатория и повече подкрепа за нея, за да отстрани проблемите си.

„Грамата бе предупредителен изстрел“,каза американски служител и допълва: „Те молеха хората да обърнат внимание на случващото се“. В отговор на тези телеграми не е била предоставена допълнителна помощ на лабораториите от страна на правителството на САЩ.

През последните два месеца телеграмите започнаха отново да циркулират в администрацията, след като възникнаха официални дебати дали лабораторията може да е източникът на пандемията и какви ще бъдат последиците за реакцията на САЩ срещу пандемията и за отношенията им с Китай.

В администрацията на Тръмп много служители в сферата на националната сигурност отдавна подозират, че ИВУ или лабораторията на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Ухан е източникът на новата епидемия от коронавирус. Според „Ню Йорк таймс“ разузнавателната общност не е представила доказателства, които да потвърдят това.

Но един висш служител на администрацията каза, че телеграмите предоставят още едно доказателство в подкрепа на възможността пандемията да е резултат от лабораторна катастрофа в Ухан.

„Разпространена е тезата, че това е просто напълно естествено събитие. Доказателствата за изтичане на заразата от лабораторията са косвени", заяви служителят.

Първоначалната версия на китайското правителство - че вирусът тръгнал от рибния пазар – не е безспорна. Изследване на китайски експерти, публикувано в сп. „Лансет“ през януари, показа, че първият известен пациент, идентифициран на 1 декември, няма връзка с пазара, както няма такава връзка и над една трета от заразените в първата голяма група.

Ши и други изследователи от ИВУ категорично отричат, че тази лаборатория е източникът на новия коронавирус. На 3 февруари техен екип пръв съобщи публично, че вирусът, известен като 2019-nCoV, е коронавирус, произхождащ от прилеп.

Междувременно китайското правителство наложи тотално блокиране на всяка информация, свързана с произхода на вируса. Пекин все още не е предоставил на американските експерти проби от новия коронавирус, събрани от най-ранните случаи.

Шанхайската лаборатория, която публикува новия коронавирусен геном на 11 януари, бе затворена набързо от властите за „коригиране“. Изчезнаха няколко от лекарите и журналистите, които първи съобщиха за разпространението на заразата.

На 14 февруари китайският президент Си Цзинпин призова за ускоряване на приемането на нов закон за биологичната сигурност. В сряда CNN съобщи, че китайското правителство е поставило строги ограничения, изискващи одобрение преди всяка изследователска институция да публикува каквото и да е за произхода на новия коронавирус.

Конспирацията с лъжите на Китай за COVID-19 се заплита

Въпросът за произхода е важен не само за вменяване на вина. От ключово значение е да разберем как започна новата пандемия от коронавирус, тъй като това ще даде насоки как да се предотврати следващата.

Китайското правителство трябва да отговаря на въпросите за лабораториите на Ухан, защото те са жизненоважни за нашето научно разбиране на вируса, заяви Сяо. Не знаем дали новият коронавирус е възникнал в лабораторията на Ухан, но грамата сочи опасността там и помага да се разбере генезисът на пандемията, каза той.

„Не мисля, че това е теория на конспирацията. Мисля, че това е легитимен въпрос, който трябва да бъде разследван и да получи отговор," каза той и допълва: „Ако разберем как точно е възникнала заразата, ще имаме знание от ключово значение за предотвратяване това да се случи отново“.

Разузнавателните служби на САЩ смятат, че новият коронавирус вероятно има естествен произход, но не са напълно сигурни в това, заяви на брифинг в Пентагона председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от CNN.

Запитан дали разполага с доказателство, че вирусът може да е създаден в китайска лаборатория и неволно да е изпуснат, генерал Мили даде уклончив отговор.

"Има много слухове и спекулации в многобройни медии, блогове и прочие /по този въпрос/. Не трябва да се учудвате, че ние проявихме към това голям интерес и разузнаването внимателно се зае с това", заяви той. Генерал Мили отбеляза, че на този етап няма окончателен отговор, макар че доказателствата изглежда клонят към естествен произход на вируса.

"Но все още не знаем със сигурност", добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!