В кръга по роботика в Санкт Петербург измислиха как ефективно, безопасно и евтино да почистят въздуха от бактерии и вируси. Те изградиха народно устройство за дезинфекция.Въздушният дезинфектор се състои от пластмасова канализационна тръба, две 30 W бактерицидни лампи, които са поставени вътре, вентилатор, както и блок за релета, окабеляване и електроника.

С помощта на този рециркулатор атмосферата на стая, офис или клас може да се почисти за около 40 минути. Според изобретателите дезинфектантът може да се използва в присъствието на хора, тъй като тръбата и специалните тапи от двете страни изключват пряко излагане на ултравиолетово лъчение върху други.

Принципът на работа на устройството е много прост. Цената на домашния дезинфектант за въздух е три хиляди рубли. В същото време в магазина, един рециркулатор струва около 50 хиляди (около 1200 лева). Компонентите за сглобяване са налични в търговската мрежа.
Изобретателите твърдят, че можете да сглобите устройството у дома. Пълен списък на части и инструменти, както и подробни инструкции стъпка по стъпка със снимки бяха публикувани в интернет.

Превод: БЛИЦ