Израел ще започне електронно наблюдение на хората, влизащи в страната, които са задължени да бъдат под карантина, съобщи Ройтерс. Правителството не планира да използва гривни за проследяване, а по-скоро да насърчава използването на приложение за смартфон, предава "Монитор".

Според предложението на министерствата на здравеопазването и обществената сигурност, одобрено от кабинета, всеки, който се връща от чужбина и се изисква да се самоизолира, ще трябва да използва определеното приложение, за да изпрати еднократна актуализация на властите по местонахождението си. Държавата използва това приложение по време на предишни огнища на COVID.

Друго предложение, което ще бъде предложено в рамките на около седмица, е самоизолиращият се пътник да изпрати селфи с лична карта, като държавата потвърждава местоположението им. Понастоящем пристигащите трябва да представят адреса, на който ще бъдат поставени под карантина в Израел при пристигане.

По-рано в неделя Израел отбеляза нарастване на сериозните случаи на коронавирус. Данните на министерството , публикувани в неделя сутринта, показват, че броят на пациентите с коронавирус в тежко състояние е достигнал 97. Има 22 пациенти в критично състояние и 17 пациенти на вентилатори.