Израел постави 48-часов ултиматум на ливанското правителство и военните, изисквайки те да започнат преговори за връщане на Хизбула на позициите, предвидени в Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. 

Ако исканията не бъдат изпълнени, ИД са готови да започнат военна операция срещу инфраструктурата на Хизбула в Южен Ливан.

Ултиматумът дойде след засиленото насилие по границата, включително използването на експлозивни дронове и ракети от Хизбула.

Както стана известно, Израел извърши ответни въздушни удари в Южен Ливан, в резултат на което бяха разрушени пет къщи в град Айтарун. 

Петима души бяха ранени, но смъртните случаи бяха избегнати поради „божествена намеса“, според местния служител Али Хиджази. 

Хизбула нарече въздушните удари "нова ескалация" и обеща нови видове атаки.

Съобщава се също, че израелската армия е съобщила за прехващане на "подозрителни въздушни цели" от Ливан, в резултат на което двама войници са получили средни наранявания. В отговор Израел нанесе масирани удари срещу цели на Хизбула.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди за сериозни последици за Бейрут, ако Хизбула започне война.

Сблъсъците между Израел и Хизбула се засилиха след войната в Газа и станаха най-лошите от 2006 г. Хизбула твърди, че действията й са насочени към подкрепа на палестинците в Газа.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук