Израел е доставил помпи, с които планира да наводни системата от тунели на "Хамас" под ивицата Газа, пише Wall Street Journal, позовавайки се на официални източници, предпочели да останат анонимни.

„Израел е сглобил система от големи помпи, които може да използва, за да наводни огромната мрежа от тунели на Хамас под ивицата Газа с морска вода“, пояснява изданието.

Според изданието системата се състои от пет мощни помпи и е инсталирана близо до бежанския лагер "Аш-Шати в северната част на анклава. Тя може да изпълни мисията си, да наводни тунелите на Хамас, за няколко седмици.

Wall Street Journal отбелязва, че ако Хамас държи част от заложниците в тези тунели, тогава скоростта на помпите ще позволи те да бъдат спокойно изведени.

Междувременно, световните издания информират, че ливанската групировка "Хизбула" е извършила поредица от ракетни атаки по израелската територия, насочени към опорни пунктове и израелски военни бази.

Пресслужбата на Хизбула също съобщи за нападенията, като подчерта, че ударите са били насочени срещу израелски военни съоръжения, включително казарми и радарна станция.

Арабски и ливански информационни ресурси съобщават за множество жертви сред израелските военни и разрушения на военни съоръжения в Израел. Отделно се споменава удар по израелска радарна станция, разположена в спорната зона на фермите Шебаа, с твърдения за многобройни убити и ранени.

Израелските медии потвърдиха, че атака на Хизбула срещу военен обект в Бейт Хил в Горна Галилея е довела до 11 ранени военнослужещи. Атаката е извършена с помощта на управляеми ракети. 

Израелският телевизионен канал "Кан" коментира нападението срещу базата Бейт Хил, отбелязвайки го като изключително събитие поради отдалечеността на селището от границата с Ливан.

Според информацията военната база Бейт Хил включва ПВО системата "Железен купол" и се намира до летището "Кирят Шмона". Някои издания съобщават за унищожаването на самия комплекс, потвърждавайки факта, че поне радарът на тази израелска система за противоракетна отбрана е бил унищожен.

От своя страна израелската артилерия е изстреляла повече от 100 снаряда към покрайнините на ливанските градове Рамиа, Бейт Лив, Айта ал-Шааб и Рамиш в южната част на Ливан, съобщават световните издания

Израелските войски също са атакували покрайнините на градовете Ал-Хиам и Кфар Кила в източната част на Южен Ливан, използвайки артилерийски огън и запалителни бомби.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук