Влошаването на конфликта между Тел Авив и "Хамас" започна заради "вътрешни палестински политически маневри", заявил е постоянният представител на Израел Гилад Ердан на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Хамас е замислил това с цел да завземе политическата власт. Всичко беше част от техния порочен план. Докато "Хамас" се стреми да унищожи държавата Израел, той също така се бори за властта на Западния бряг и се стреми да смени палестинската администрация," - казал е Ердан.

Според неговите думи, на "Хамас" не му е харесало решението на председателя на Организацията за освобождение на Палестина Махмуд Абас да отложи изборите в Палестина, които той „не е провеждал в продължение на 15 години“.

"Хамас се опита да намери друг начин да завземе властта. Затова, за съжаление, той реши да изостри напрежението в Йерусалим, за да го използва като претекст за започване на тази война", заявил е Ердан.

"Масираната, непровокирана атака от страна на "Хамас" започна не в резултат на някакви инциденти с участието на Израел, а поради вътрешни палестински политически маневри", подчертал е той.

Това нападение, както е заявил постоянният представител, е принудило Израел да защити своите граждани и „да нанесе удар по терористичната машина "Хамас", за да спре тяхната агресия веднъж завинаги“.

Превод и редакция: БЛИЦ