„Железният купол“ се смята за най-голямото военно-технологично нововъведение в историята на Израел.

Последният военен епизод между Израел и Хамас постави под въпрос ефективността на дългогодишната гордост на Израел - зенитна система с малък обсег, наречена „Железният купол“ , която се счита за най-голямото военно-технологично нововъведение в историята на страната.
 

„Железният купол“ многократно е играл ключова отбранителна роля в продължаващия израелско-арабски конфликт, прихващайки многобройни опити за изстрелване на ракети по градовете там. Неефективността му обаче не можа да бъде скрита този вторник. 

Този ден военното крило на Хамас изстреля над 130 ракети по Тел Авив, пробивайки лесно „железния ракетен чадър“: мъртви цивилни, рухнали сгради, горящи нефтопроводи, затвореното и повредено летище Бен Гурион - всичко това свидетелства за неговите слабости.

Много военни анализатори се оплакват, че ракета от 1000 щатски долара може лесно да пробие прогнозния купол от 2,5 до 3 млрд. „Джерузалем пост“ открито постави под въпрос дали дните на неговото господство и херметична сигурност са приключили, докато обсъждаше друга, по-важна дилема - Иран и Хизбула научиха ли нещо от палестинския Хамас?
Израелският „Железен купол“ е система за противовъздушна отбрана, разработена съвместно от Rafael Advanced Defense Systems и Israel Aerospace Industries, с финансова и техническа подкрепа от Съединените щати.

Мозъкът му е многоцелеви радар, който в обхват от 5 до 70 километра много бързо търси, локализира и следи движението на всеки обект във въздуха: самолети, ракети, бомби. Когато открие потенциална опасност, компютърът активира ракети-прехващачи, които свалят ракетите.

Американските военни анализираха възможността за закупуване на "Железен купол" преди няколко години, но се отказаха, оценявайки, че системата има значителни недостатъци и несъвършенства. Американските оценки потвърдиха на практика, че Железният купол не може да издържи "малко по-гъст дъжд" от ракети.

Очевидно палестинците са намерили неговата  "Ахилесова пета“, като са изпълнили ивицата Газа с много плътна балистика със собствени ракети, евтини ракети съветско производство, но и много опасните и прецизни съветски ракети „Град“ с обсег от 40 километра. Именно последните се оказаха най-опасни за щита над израелските градове, като Хамас демонстрира, че се е превърнал в хитър противник, чийто ракетен арсенал е все по-труден за унищожаване.
"Джерузалем пост" съобщава, че разузнавателните източници и източниците за национална сигурност отдавна предупреждават, че ливанската "Хизбула" има достатъчно ракети, за да атакува Израел с повече от 500 ракети на ден, цифра, на която "Железният купол" не може да устои.

Очевидно военният кабинет и израелското разузнаване бяха изненадани, че са подценили Хамас и неговия боен арсенал.

"Ако израелската доктрина след 50-дневната война в Газа през 2014 г. трябваше да надживее Хамас, тъй като "Железният купол" беше херметична защита за по-голямата част от страната, това сега променя отношенията. Ако Хамас има повече от тези ракети с голям обсег ", казва той." тогава може да повлияе на израелските военни планове. Ако малкият Хамас може да пробие "Железния купол" с евтините си ракети, какво ли могат да направят Иран и Хизбула?"

Превод: БЛИЦ