В най-скоро време Израел ще продаде зад граница първите модернизирани автомати „Калашников” – автомата AK-Alfa. Това съобщава френският бюлетин TTU в публикацията La „Kalash” israelienne s’exporte.
Изявлението е направено от представители на компанията Kalashnikov-Israel, дъщерна структура на израелската компания САА. За първи път модел на този автомат е показан на оръжейната изложба в Лас Вегас и в Нюрнберг преди няколко месеца.

AK-Alfa е разработван в продължение на две години от група бивши израелски военни и стрелци ултра-класа, поканени на работа в САА. Целта е адаптация на автомата АК с нов външен облик.

Представители на компанията съобщили, че са изпитани няколко комбинации, позволили да се получи модернизирано оръжие за експорт, което да ползва славата на надеждността на автоматите „Калашников”.

Както заявил президентът на САА Моше Оз, „няколко хиляди AK-Alfa са поръчани от цял свят”, обаче конкретни страни не са посочени от съображения за конфиденциалност.

За сега са разработени две модификации под патрон 7,62х39 мм. По.нататък на пазара ще бъдат предложени модификации с патрони 5,56х30 мм и 5,45х39 мм. В перспектива САА планира да предложи модел „микро” автомат AK-Alfa.

Превод и редакция: БЛИЦ