Последните изследвания на специалисти показват, че децата могат да се заразят повторно с коронавирус. Вероятността за това е толкова голяма, колкото сред възрастните.

В същото време беше отбелязано, че децата, които са имали лек коронавирус, не развиват достатъчно количество антитела в бъдеще. Съответно тялото им остава уязвимо към опасния вирус, пише  medRxiv

Изследване на антитела

По време на проучването учените сравняват титрите на антителата на 51 възрастни пациенти и 57 деца. Всички те са били леки или напълно безсимптомни. Наличието на коронавирус беше потвърдено преди това с помощта на PCR тест. След това всички участници направили кръвен тест в продължение на 41 дни.

Сред възрастните пациенти е записано, че броят на антителата започва да се увеличава в острата фаза на заболяването. Процесът продължава до настъпването на пълно възстановяване. При децата динамиката на образуване на антитела е много по-ниска. За да се провери надеждността на получените резултати, бяха използвани четири напълно различни тестови системи.

Липса на антитела след коронавирус

Сред възрастните пациенти антитела се произвеждат активно при 76% от участниците в проучването. Наблюдава се по-нисък процент на имунен отговор сред тези хора, при които заболяването е безсимптомно. При децата производството на антитела е регистрирано само при 37%. В същото време показателят не е повлиян от формата на инфекцията.

Заслужава да се отбележи, че при тези деца, при които първоначално не е установено повишаване на нивото на антитела, те не се появяват дори на 94-ия ден след заразяването с коронавирус. Освен това учените не са регистрирали клетъчен имунен отговор сред децата.

Превод: БЛИЦ