Какво трябва да направят хората със заболявания, за които ваксината срещу COVID-19 е противопоказна? Могат ли да си извадят зелен сертификат? 

Цветелина Маринова иска да се ваксинира, но по препоръка на личния си лекар не го прави. Има тромбофилия - тенденция към образуване на кръвни съсиреци, предава bTV. 

„През цялата бременност бях на инжекции и всеки ден ми разрежда на кръвта. В изследването, което имам, пише, че генетично съм предразположена към тромбоза“, разказва Цветелина.

„За тази ситуация трябва да се направи задължително изследване на броя на тромбоцитите. Като заболяване обаче само по себе си не е противопоказание“, коментира казуса акад. Богдан Петрунов от НЦЗПБ. 

Противопоказно е да се ваксинират само хората с доказана алергия към съставка на ваксините или с други тежки алергични реакции, казва имунологът д-р Христиана Бацелова. 

„Тези ваксини, тъй като са максимално безопасни, можем да ги поставяме и на имунокомпрометирани пациенти, и на такива с вродени или придобити имунни дефицити. Онкоболните, които в момента са на терапия, също могат да бъдат ваксинирани“, казва д-р Бацелова. 

За хора като Цветелина Маринова държавата все още няма документално решение. 

„Безумие е, нали, всеки през 2-3 дни да си прави тест. Според мен трябва някакво трайно решение за хората в моята ситуация“, казва Цветелина.

„Трябва министерството да разреши лекарите да издават документ, който да удостовери, че те не подлежат на имунизиране“, смята проф. Богдан Петрунов.

От здравното министерство напомниха, че хората могат да ползват безплатните антигенни тестове в РЗИ и в лабораториите.