България не желае американски войници на своя територия, но е готова да приеме френски. Това съобщи отлично информиран дипломатически източник от Брюксел, цитиран от БНР.

Решението се очаква да бъде взето в средата на февруари около срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Извънредни новини от МС за очакваната война между Русия и Украйна

Вчера Пентагонът обяви, че има готовност да изпрати 8500 военнослужещи в Европа в подкрепа срещу евентуални военни действия на Русия срещу Украйна.

Източникът съобщи, че Руската федерация е разположила 140 хиляди войници на границата, също така премества свои кораби от Средиземно в Черно море, като може да удвои силите си изключително бързо.

Стефан Янев отсече: Спрете с тези войски на НАТО в България, ето каква е истината! ВИДЕО

БЛИЦ припомня, че вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че се обмисля изпращане на бойни групи на югоизточния фланг на Алианса, но уточни, че решение все още не е взето и това ще бъде направено след оценка на ситуацията.

Същевременно той потвърди, че Испания ще изпрати у нас кораби, които да се присъединят към военноморските сили на Алианса и обмисля да прати и изтребители.

Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 от април, а също така разполага кораб и сухопътни подразделения, които да подпомогнат силите за отговор на Северноатлантическия пакт. Франция пък изрази готовност да изпрати войски в Румъния.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!