В малкото село Деноша в Черна Гора има уникален феномен, който привлича хора от цял свят. На една малка поляна се извисява черница, която се превръща във фонтан при силен дъжд. От вътрешността на дървото блика вода като от фонтан.
Учените си обясняват необикновения феномен с това, че при силен дъжд, подземните води покачват налягането си и водата си проправя път между корените на дървото, през кухина в стъблото му и извира на около метър над земята.

Както се вижда от снимките, земята около дървото е подгизнала, което сочи, че скоро е валял силен дъжд. Също така се вижда, че водата извира и от други дупки в земята, което превръща цялата поляна в един голям фонтан.Според местните това се случва от около 25 години. Предполагат, че дървото е на възраст между 100 и 150 години. Въпреки че дървото фонтан в Черна Гора е уникален феномен, това не е единственото място в света, където след силен дъжд се образуват естествени земни фонтани. В селото Тихала в Естония има кладенец, от който започва да блика вода след силен дъжд.Причината за това е, че кладенецът е изкопан точно над подземна река, чиито води силно се увеличават след силен дъжд. Понякога водата се издига на половин метър над кладенеца, като това продължава няколко дни. Учените смятат, че в тези случаи кладенецът изхвърля над 100 литра в секунда. 

Местна легенда гласи, че под кладенеца има свърталище на вещици, които се бият с върбови клони, разплисквайки водата. Оттам идва и името на кладенеца – ‘Кладенецът на вещиците’.Източник: az-znam.com