Огромна космата цианея е била изхвърлена до много посетен плаж в американския град Наант, щата Масачузетс, съобщава Item Live.

Преди дни, посетителите на плажа видели отровната медуза, която вълните изкарали на брега. Този вид сцифоидни медузи се считат за най-големите в света. Департаментът за защита на дивата природа и териториите е обявил лилаво предупреждение, което означава, че във водата се намира опасно животно.„Тя изглежда много страшно. Надявам се, че не е ужилила някое от децата, от това се притесних най-много“, заявява посетителят на плажа Жевал Влумсак.

Пипалата на косматата цианея могат да достигнат 36 метра. Обикновено тези медузи не ужилват фатално, но изгарянето може да бъде много болезнено. Експертите препоръчват хората да стоят далеч от тях.Според изследванията на учените, прекомерният риболов, изменението на климата и замърсяването са намалили броя на естествените врагове на косматите цианиди, както и са увеличили храната им. Тези фактори са създали благоприятни условия за този вид медузи, поради което размерът им е станал още по-голям и са започнали да се появяват по-често в гъсто населени райони.

Превод и редакция: БЛИЦ