Над 300 бойци на групировката ИДИЛ, обкръжени в малък район в Източна Сирия, отказват да се предадат на подкрепяните от САЩ сирийски сили и се опитват да договорят изтегляне. Това заявиха днес сирийски активисти и близък до преговорите източник.

ИДИЛ държи последни позиции в село Багуз, провинция Дейр аз Зур, където бойците се крият сред стотици цивилни и не им позволяват да напуснат, пише БГНЕС. 

Събитията вероятно допълнително ще забавят провъзгласяването на териториално поражение на групировката, което подкрепяните от САЩ сирийски сили се надяваха да направят миналата седмица.

Източник, запознат с преговорите, каза, че бойците искат коридор към намиращата се под бунтовнически контрол провинция Идлиб и настояват да им се позволи да се изтеглят заедно с евакуираните цивилни. По думите му преговорите се водят непряко.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека заяви, че е било отхвърлено още едно искане на ИДИЛ за евакуация към Ирак. 

Според центъра групировката е освободила вчера 10 държани от нея членове на Сирийските демократични сили, но не е ясно какво може да получат екстремистите в замяна, ако въобще получат нещо.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!