Шестима граждани на Саудитска Арабия са задържани в петък (местно време) след стрелбата в американската въздушна база „Пенсакола“ в щата Флорида, при която загинаха трима души, а осем други бяха ранени, предава новинарският канал FOX News, като се позовава на официално лице.

Според източника на телевизията саудитците са взети под стража и разпитвани във връзка със стрелбата. Те са задържани близо до военновъздушната база „Пенсакола“.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис потвърди по-рано, че неизвестният мъж, който откри стрелба в базата, е саудитски гражданин и е усвоил летателни умения под ръководството на американски инструктори. Според телевизионния канал около 1500 чужденци участват в тази програма на американските военноморски сили.

Сенаторът от Флорида Рик Скот, който доскоро беше губернатор на щата, призова за преглед на програмата за обучение на чуждестранни военни пилоти в САЩ. „Много съм притеснен от факта, че стрелецът в „Пенсакола“ е бил чужденец, обучен в база в САЩ.

Днес призовавам за пълен преглед на програмите за военно обучение на чуждестранни граждани в Америка. Не трябва да предоставяме военно обучение на хора, които искат да ни навредят", написа сенаторът в социалната мрежа „Туитър“.

По-рано полицейският шериф на окръг Ескамбия във Флорида Дейвид Морган заяви, че в петък трима души са убити, а осем са ранени в резултат на стрелба във въздушната база. Неизвестен мъж, открил огън с пистолет, е ликвидиран от полицаи, пристигнали на местопроизшествието.

Джуд Рийд, заместник-говорител на Белия дом, подчерта, че президентът следи ситуацията. Според информация, публикувана на официалния уебсайт на въздушната база, в нея служат около 16 хил. военни, а на територията й работят около 7,4 хил. цивилни.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!