Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде оставка, след като Специалният съд в Хага потвърди обвинението му за военни престъпления, се е предал сам в ЕУЛЕКС, съобщи Танюг, като се позова на косовските медии.

На пресконференция днес Тачи съобщи, че ще отпътува за Хага като гражданин на Косово, а не като президент, предава БТА.

Съдът потвърди и обвиненията срещу лидера на Демократическата партия Кадри Весели и председателя на параментарната група на движение Самоопределение Реджеп Селими.

Вчера ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и бившия председател на парламента Якуп Красничи.

След потвърждаването на обвинителните актове косовското правителство заяви, че борбата на Армията за освобождение на Косово /АОК/ е била справедлива и "никой не може да съди борбата за свобода", нито пък някой може да бъде смятан за виновен без окончателно решение на правосъдните органи.

"АОК се бореше за освобождение на страната ни, а не воюваше в други държави.

Затова тя имаше подкрепата на международната общност, чиято кулминация бяха бомбардировките на НАТО /над Сърбия/", се казва в официално съобщение на правителството.

В него се посочва също, че косовските институции и граждани винаги са били пример за сътрудничество с международното правосъдие.

Специалния съд в Хага бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово.

Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г.

Съдът започна изслушвания през декември 2018 г.

Специализираната прокуратура на Съда за военните престъплрения в Косово повдигна обвинение срещу Тачи и Весели и още десетина членове на Армията за освобождение на Косово и го предаде на съда на 24 февруари.

Двамата са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството на Армията за освобождение на Косово (АОК), чийто ръководител бе Тачи.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа десет пункта, в които се говори за извършени убийства на "близо 100 души", за "принудително изчезване на хора, за преследване и изтезания", трафик на органи, наркотици и оръжие. 

Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници.
 

Мафиотската организация на Тачи, според информация на британския вестник "Гардиън", отвличала по време на войната в Косово сръбски пленници през албанската граница и ги убивала там. От труповете им били изваждани органи за трасплантиране, които били продавани на черния пазар.

Състоящата се очевидно от членове на Армията за освобождение на Косово /АОК/ организирана престъпна група освен това се е занимавала активно с контрабанда на оръжие и дрога из Източна Европа. "Тачи е контролирал търговията с хероин през последното десетилетие", пише "Гардиън", като се позовава на доклада на Съвета на Европа.

И сръбското радио Б-92, също така позовавайки се на доклада на извънредния пратеник на Съвета на Европа Дик Марти, съобщи за търговията с органи, започнала непосредствено след войната в Косово през месец юни 1999 година.

Улики за търговията с органи имало в Косово още в началото на десетилетието, но международните органи не предприели нищо за разследването им.