Един от най-големите американски вестници „Ню Йорк таймс“ обяви в Twitter, че срещата на представителите на Белград и Прищина във Вашингтон е отменена, тъй като лидерът на Сърбия е „обвинен във военни престъпления“.

 „Ню Йорк таймс“ написа това в поста за отменената среща, макар че в подзаглавие под снимката пише, че става дума за „лидера на Косово“.

Публикацията, предаде РТС, предизвика много коментари, в които се отбелязваше, че написаното не е вярно, но текстът не беше променен в продължение на часове.

По-късно туитът беше променен и вече гласи „лидерът на Косово обвинен във военни престъпления“.

Срещата между представители на Белград и Прищина за решаване на косовския въпрос във Вашингтон трябваше да се състои на 27 юни.

След консултация с президента на Сърбия Александър Вучич представителят на САЩ за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел е решил да отложи срещата след отказа на косовските албанци, стана известно вчера.

Преди това премиерът на Косово Авдула Хоти информира, че няма да присъства на планираните разговори в Белия дом, след като президентът на Косово Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления.

Специалната прокуратура за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово повдигна обвинения вчера срещу Тачи и още няколко души във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително за близо 100 убийства.

След като бе съобщена тази новина, президентът Хашим Тачи отмени посещението във Вашингтон и уведоми представителя на САЩ Ричард Гренел, че няма да присъства на срещата.

Срещата в Белия дом щеше да бъде първият разговор между представители на Белград и Прищина от 19 месеца насам. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград не признава. САЩ и Европейският съюз се опитват да помогнат в нормализирането на отношенията.

Европейският съюз посредничи в преговорите от девет години, а срещата във Вашингтон не бе координирана с ЕС, отбелязва АП. Говорителят на ЕС Петер Стано не пожела днес да коментира планираните разговори във Вашингтон, а повтори, че ЕС е ангажиран в улесняването на диалога, който може да бъде възобновен следващия месец в Брюксел.