Външният министър на Северна Корея И Йон-хо заяви, че американският президент Доналд Тръмп е "обявил война на страната". Това предадоха световните агенции.

По думите на първия дипломат на Пхенян, казани пред репортери: "Тръмп заяви, че нашият лидер няма да се задържи още дълго. Той обяви война на нашата страна".
 


"След като САЩ обявиха война на нашата страна, ще имаме всяко право да предприемем контрамерки, включително правото да сваляме американски стратегически бомбардировачи, дори когато все още не са навлезели в нашето въздушно пространоство", каза още външният министър.

Междувременно Китай призова всички страни, замесени в кризата с ракетните и ядрените опити на Северна Корея, да покажат сдържаност и "да не наливат масло в огъня" на фона на размяната на все по-войнствена реторика между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун. Това съобщава "Ройтерс".

Външният министър на Северна Корея Ри Йон-хо заяви пред Общото събрание на ООН в събота, че ударът с ракети срещу континенталната част на САЩ бил неизбежен, след като Тръмп нарече вожда на Северна Корея "ракетен човек, поел на самоубийствена мисия".

"Току-що чух външния министър на Северна Корея да говори пред ООН. Ако той отразява мислите на малкия ракетен човек, те няма да са наоколо още много дълго!", написа Тръмп в "Туитър" в събота.

Северна Корея, която провежда своите ядрени и ракетни програми, незачитайки международното осъждане, заяви, че "остро осъжда безразсъдните коментари" на американския президент, посочвайки, че те били "непоносима обида към корейския народ" и обявяване на война.

В безпрецедентно пряко изявление по телевизията в петък Ким определи Тръмп като "умопобъркан американски изкуфял старец", когото щял да подчини с огън.

Ким подчерта, че Северна Корея ще обмисли "най-високото ниво на контрамерки в историята" срещу САЩ и че коментарите на Тръмп потвърдили, че неговата ядрена програма била "правилният път".

Тръмп заплаши в своята първа реч пред Общото събрание на ООН във вторник да унищожи напълно Северна Корея, чието население наброява 26 млн. души, ако тя застраши САЩ или техните съюзници.

Запитан колко Китай е разтревожен, че войната на думи между Тръмп и Северна Корея би могла да излезе извън контрол, говорителят на китайското външно министерство определи ситуацията като изключително сложна и чувствителна.

Жизненоважно е всеки да прилага стриктно, изцяло и правилно всички резолюции на ООН, свързани със Северна Корея, резолюции, които призовават за по-тежки санкции и по-сериозни усилия за възобновяване на диалога.

Всички страни "трябва да не се дразнят взаимно и да наливат масло в огъня на и без това много напрегнатата ситуация на Корейския полуостров в момента", допълни говорителят на китайското външно министерство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!