Украинската Закарпатска област стъпка по стъпка изпълнява идеята за излизане на региона от състава на днешна Украйна. Днес, 19 октомври, депутатите от областта с мнозинство утвърдили решението за самостоятелна икономическа политика на региона, съобщава на официалния си сайт областния съвет.
В постановлението се казва, че въз основа на резултатите от референдума от 1991 г. за създаване на самоуправляващи се територии, Закарпатието възнамерява автономно да гради икономически отношения с чужди държави и техните региони.

Поставя се конкретна задача за практически мерки по изпълнение на програмата за сътрудничество с Горна Франкония (Германия) в областта на водното стопанство, екологията, инвестициите, транспорта, инфраструктурата и туризма.

Както съобщи EADaily преди броени дни, председателят на Закарпатския областен съвет Михаил Ривис не изключва излизането на Закарпатието от състава на Украйна. Преди това депутатите от областния съвет поискаха от киевските власти да предоставят на региона автономия. Унгарският парламент подкрепи това искане.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Превод и редакция: БЛИЦ