Наред с хаоса, който носи пандемията от новия коронавирус, тя може и да отърве света от някои от най-сериозните заплахи за сигурността, или поне да замрази дейностите на терористичните групировки, пише вестник Jerusalem Post в материал, представен без редакторска намеса.

Няма статистики за това какво влияние оказва заразата сред привържениците и членовете на „Ислямска държава“, и вероятно няма и да има, тъй като групировката рядко публикува негативни данни за дейността си и няма никакви връзки със Световната здравна организация (СЗО) и цивилизования свят изобщо, пише "Фокус".

Но последните съобщения на „Ислямска държава“, които призовават членовете на групировката да стоят далеч от Европа може да означават, че тя се страхува от епидемията или дори, че вече е пострадала от нея.

Това би било логично, като се има предвид факта, че „Ислямска държава“ е откъсната от западния свят и вероятно дълго време е игнорирала заплахата от пандемията, за разлика от Европа.

Освен това нейните членове едва ли биха приели да получат медицинска помощ от властите в страните, където организацията още оперира, тъй като може да са преследвани от тях.

Освен това пандемията се оказа особено болезнена и за Иран. Ислямската република невинаги е честна по отношение на информацията, която разпространява в публичното пространство. Затова когато по-рано те обявиха, че жертвите от вируса в страната са хиляда, а заразените над 14 хил. има причина да се съмняваме, че те вероятно са повече.

Освен това си струва да се отбележи, че членове на кабинета, лидери, военни и дори един аятолах вече починаха или бяха заразени от COVID-19. В тази връзка, голяма част от политическия елит на страната, включително върховният водач Али Хаменей (който не е правил публични изявления от началото на кризата, но трябва да се има предвид, че той често избягва да се появява пред камери – бел. ред.) са възрастни хора – най-рискованата група.

Някои анализатори спекулират, че след като премине епидмемията, Техеран ще промени някои от политиките си, тъй като част от политическия елит на страната вече няма да го има. Дали Иран ще продължи да обогатява уран, ако загуби част от основните си учени?

След санкциите и военните заплахи, коронавирусът може да е първият фактор, който наистина ще забави прогреса на правителството към разработването на ядрено оръжие. Освен това Иран изпитва трудности в борбата с вируса, защото след всички години на санкции, епидемията завари страната в лошо състояние и без достатъчно оборудване да се бори с болестта.

Епидемията от коронавируса започна да засяга и някои части от Сомалия, намиращи се под контрола на свързваната „Ал Кайда“ организация „Ал Шабаб“. Отново, тази огранизация може да пострада много повече от епидемията, заради липсата на всякакви връзки със СЗО и западните страни, които да помогнат.

Същото може да се очаква и за всеки клон на Ал Кайда в бедните държави. Единственото, което би могло да предпази по-добре групировката е изолираността й от останалия свят, което вероятно ще означава, че болестта няма как да достигне до бойците им.

Коронавирусът още не е ударил Ивицата Газа, но групировката „Хамас“ се страхува от него и до известна степен прекрати провокациите към Израел. От началото на епидемията има само една атака от Газа, последвана от слаб отговор от страна на властите в Тел Авив.

Ръководството на групировката „Хизбула“ също беше засегнато от вируса, като лидерът Хасан Насрала може да е един от заразените. Както и „Хамас“, „Хизбула“ се опитва да се бори с вируса в Ливан и затова й остава малко време да провокира Израел.

Терористичните групировки по света без добра здравна организация вероятно ще бъдат сериозно ударени от епидемията и ще дадат възможност на света за известно време да си почине от атентати. По-влиятелни организации като „Хизбула“ и „Хамас“, а и Иран, вероятно ще се справят с вируса, но враждебността им към Израел вероятно ще намалее през това време. Що се отнася до Техеран, той дори може да промени дългосрочните си политики, ако вирусът вземе жертви сред политическия му елит.