Хиляди испанци се струпаха по улиците на Барселона и близките плажове в първия уикенд след отмяната на 6-месечното извънредно положение заради COVID-19 и наложиха полицията да се намеси, съобщава БНР.

Властите в Каталуния ще обмислят през следващите седмици как и къде да продължи използването на маски, обяви генералния секретар по здравеопазване Марк Раментол. Според него решението ще бъде взето на базата на последните данни за броя на ваксинираните в автономния регион и на опита на другите страни в Европейския съюз.

Сега носенето на маски е задължително както на закрито, така и на улицата, в парковете и дори на брега на морето.

Със затоплянето на времето и отпадането на строгите ограничения все по-често се срещат хора, които отказват да носят маски на открито, което принуждава полицаите да налагат големи глоби. Затова с напредването на ваксинацията противниците на задължителните маски настояват те да бъдат по желание по примера на Гибралтар, който първи в Европа ги отмени след като ваксинира жителите си.

Преди повече от месец под натиска на обществото правителството отмени и задължителното носене на маски на плажа по време на слънчеви бани. Това е първият уикенд от падането на извънредното положение в страната и стотици хиляди испанци напуснаха автономните региони и се отправиха към морските курорти.

Каталунската служба по трафика е отчела, че над 430 000 автомобили са напуснали Барселона в първия от почивните дни. Не е имало сериозни нарушения по магистралите, но вътре в града полицейските части са разпръснали десетки партита на открито с над 9 000 души. Те не са спазвали дистанция и са употребявали алкохол, което на открито обществено място е напълно забранено.

Подобни инциденти имаше в още няколко големи градове, а в Мадрид пристигнаха още 2 400 полицаи, който да помагат в поддържането на реда. Това принуди министъра на културата и спорта Хосе Мануел Родригес Урибес да даде извънредна пресконференция и да помоли младите хора да "се насладят на свободата си, но с голямо внимание".