Китайският мегаполис Сиан, прочут с откритата там при разкопки "Теракотена армия", ограничи съществено движението на 13-милионното си население с цел да възпре разширяването на местно огнище на К-19, предаде Франс прес.

От миналата година Китай следва стратегия за "нула ковид" - полага всички усилия максимално да намали броя на новите случаи, които в общи линии са едва няколко десетки на ден.

Здравното министерство съобщи днес за 52 нови болни в Сиан, с което пациентите, регистрирани в града от 9 декември, стават общо 143.

За да се избегне разпространение на вируса, жителите на Сиан вече имат нужда от разрешение, за да вземат влака и да напуснат града, информира държавната телевизия Си Си Ти Ви.

Сиан започна вчера да тества цялото си население, а преди това препоръча на жителите да не излизат навън и да не се събират на големи групи. Близо 90 жилищни квартала са под карантина, но властите не уточняват колко души живеят там.

Превозите на дълги разстояния са прекратени и по магистралите, минаващи през Сиан, са разположени контролни постове, тестващи за COVID-19.

Анулирани са над 85 на сто от самолетните полети за и от Сиан, сочат данни на специализирания сайт ВариФлайт.