Чеченският лидер Рамзан Кадиров, съюзник на президента Владимир Путин, обяви днес, че изпраща трима от своите синове тийнейджъри - на 14, 15 и 16 години, на фронта в Украйна, предаде БГНЕС.

"Време е да се докажат в истинска битка, мога само да приветствам това желание", написа Кадиров в Telegram, публикувайки видеоклип, в който младите момчета стрелят на стрелбище.

"Скоро те ще отидат на фронтовата линия и ще бъдат на най-трудните участъци на линията на съприкосновение".

Той заяви, че Ахмат (16 г.), Ели (15 г.) и Адам (14 г.) са обучавани за бойни действия "почти от най-ранна възраст" и настоя, че "не се шегува".

Видеото показва момчетата в камуфлажни дрехи и тъмни очила, върху танкове, с оръжия, прикрепени към кръста им, които стрелят с ракетни установки и картечници.

На моменти тийнейджърите се усмихват, докато стрелят, или правят жест с вдигнат палец.

Кадиров - бивш военачалник, който ръководи република Чечения, населена предимно с мюсюлмани, е един от най-яростните поддръжници на руската офанзива на Путин в Украйна.

 

 

Постът беше публикуван, след като Кремъл отхвърли призива му за използване на ядрени оръжия с ниска мощност в Украйна след поредица от военни поражения.

"Ръководителите на регионите имат право да изразяват собственото си мнение, но дори в трудни моменти емоциите не бива да надделяват", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, по повод думите на Кадиров.

"Ръководителите на региони имат право да изразяват своята гледна точка и да дават оценки. Те все пак са ръководители на цели руски региони, включително Рамзан Кадиров, който, както знаете, от самото начало на специалната военна операция допринесе много за кампанията. И продължава да го прави", отбеляза Песков.

Той обаче подчерта, че "дори в трудни моменти емоциите не трябва да замъгляват никаква преценка". По думи на Песков Кремъл подкрепя "балансирания подход" към въпроса за ядрените оръжия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук