Като една от малкото страни, които предлагат безплатно висше образование, Дания осигурява на студентите огромна свобода от задължения, пише profit.bg.

Някои датчани обаче, особено по-възрастните, които вече са част от трудовата сила, твърдят, че тази допълнителна свобода може да елиминира важното усещане за спешност при навършилите 20 години да се превърнат във възрастни.


Страната сега трябва да се справя с "вечни студенти" — хора, които учат в университет по шест или повече години без никакви планове да се дипломират, единствено защото нямат никакъв финансов стимул да напускат университета.

"На фона на безплатното образование, датската дума evighedsstuderende става все по-популярна," казва пред Business Insider 24-годишният Даниел Боруп Якобсен, който наскоро се е дипломирал и в момента е вицепрезидент на софтуерната компания Plecto.

"Думата описва човек, който никога не завършва образованието си, а постоянно сменя специалността си година след година."

Промяна в закона от 2015 г. цели да мотивира вечните студенти

Години наред в Дания е в сила програма, според която студенти получават месечно около 1 000 долара за жилищни разходи. Според Якобсен свободата дава възможност на хората да се реят в едно апатично състояние, като едва половината от тях обмислят бъдещето си.

Страната отчете известен прогрес в борбата срещу вечените студенти. През 2015 г. управляващите приеха законодателна поправка, която дава на университе по-голяма власт да пришпорват студентите към дипломиране.

Тогава хиляди студенти протестираха срещу мярката, разкритикувайки я като начин да ги лиши от техните свободи. Тези, които подкрепят мярката пък твърдят, че тя ще увеличи данъчните приходи (с около 266 млн. долара годишно) и ще направи университетската система по-ефективна.

По времето на приемането на мярката студентите прекарвали средно с година и половина повече в университета, отколкото им било необходимо, за да се дипломират.

Тази тенденция отслабва, но далеч не е изчезнала

Според Якобсен поправката определено е намалила тенденцията на вечните студенти, но те все още са част от университетските кампуси в Дания. Датчаните дори използват думата fjumreår, или "годината на размотаването," през която те посещават малко лекции и пътуват в чужбина.

Якобсен обаче отхвърля идеята, че безплатното обучение е лошо нещо само заради страничния ефект на студентите, които изчакват прекалено дълго, за да се дипломират.

"Някои, който гледа отстрани, може да постави въпроса дали студентите, които получават безплатно висше образование, са също толкова мотивирани, колкото и тези, които плащат за него," казва той.

"Моето впечатление е, че тези две неща не са свързани. Аз смятам, че мотивацията на човек да успее в образованието си по никакъв начин не е свързана с това дали плаща за обучението си или не."