Датската агенция за военно разузнаване е помогнала на САЩ да шпионира водещи европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел, според датската обществена телевизия и други европейски медии, предават световните осмедомителни агенции.

Радио Danmarks заяви, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), чието предполагаемо подслушване на телефона на Меркел е разкрита от Едуард Сноудън през 2013 г., също е използвала датската служба за разузнаване на отбраната (FE), за да шпионира служители в Швеция, Норвегия и Франция.

Твърденията се съдържат във вътрешен класифициран доклад за ролята на FE в споразумението за партньорство за надзор с NSA от 2012 до 2014 г., твърди медията, позовавайки се на девет неидентифицирани източника, запознати с разследването.

В него се казва, че НСА използва датски информационни кабели, за да шпионира висши служители, включително бившия германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашния опозиционен лидер Пиер Щайнбрюк. Не е ясно дали датското правителство е разрешило шпионажа.

Датският министър на отбраната Трине Брамсен, който пое поста през юни 2019 г., беше информиран за шпионажа през август миналата година. Тя заяви пред Danmarks Radio, че "системното подслушване на близки съюзници" е "очевидно неприемливо".

Френският министър на Европа Клеман Бон заяви, че информацията в докладите е "изключително сериозна", ако бъде доказана. "Трябва да видим дали нашите партньори в ЕС, датчаните, са допуснали грешки в сътрудничеството си с американските служби", каза Бон пред френското радио. "Между съюзниците трябва да има доверие, минимално сътрудничество."

Говорител на германската канцелария заяви, че е узнал за твърденията, когато е бил попитан за тях от журналисти, и отказа да коментира допълнително. Щайнбрюк заяви, че дейностите на НСА и FE са "политически скандал".

Бившият лявоцентристки партиен лидер на СПД заяви, че приема, че западните държави се нуждаят от разузнавателни служби, но добави, че е "гротеска, че приятелските разузнавателни служби наистина прихващат и шпионират висши представители на други страни".

Danmarks Radio публикува обвиненията в неделя вечерта в съвместно разследване с шведската обществена телевизия SVT, норвежката NRK, френската Le Monde и германската NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung.

Датският оператор заяви, че NSA извлича текстови съобщения, обаждания и интернет трафик, включително търсения и чатове, благодарение на партньорството си с FE. Дания, близък съюзник на САЩ, е домакин на няколко ключови  станции за подводни интернет кабели до и от Швеция, Норвегия, Германия, Холандия и Великобритания.

Нито агенцията, нито нейният директор по това време Ларс Финдсен са коментирали доклада. Миналата година Финдсен и трима други служители на ФЕ бяха отстранени от независим надзорен съвет след критики и обвинения в сериозни нарушения, произтичащи от вътрешното разследване, започнало през 2015 г., съобщи радиото.

НСА не отговори веднага на искания за коментар. Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист поиска "пълна информация", а колегата му в Норвегия Франк Баке-Йенсен заяви, че твърденията "се приемат сериозно".

Ако бъде потвърдено, шпионажът се е случвал по време и след аферата "Сноудън" през 2013 г., когато бившият изпълнител на НСА разкри хиляди тайни документи, разкриващи мащабната операция за наблюдение в САЩ, организирана след атентатите от 11 септември 2001 г.

Сноудън в неделя обвини Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент на САЩ, че е "дълбоко замесен ... за първи път". Сноудън призова в Twitter за "пълно публично оповестяване не само от Дания, но и от техния старши партньор".

Бившият изпълнител е обвинен в САЩ за кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация за националната отбрана и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни данни и е в Русия.