Карлос Слим е най-богатият човек в Мексико, като състоянието му по последни данни възлиза на 56 млрд. долара. Днес той заема деветата позиция в класацията на Bloomberg на най-богатите хора в света. Сп. Forbes дори изчислява богатството му на доста повече – 64 млрд. долара.

Милиардерът контролира най-големия телеком в Латинска Америка America Movil, притежава стотици бизнеси в различни сфери на икономиката, медии и има инвестиии в едни от най-големите публични компании, пише profit.bg.

Именно затова част от мексиканците наричат родината си Слимландия. „Трудно е да прекараш един ден в Мексико, без да пуснеш пари в джоба на Карлос Слим“, писа наскоро The Wall Street Journal.

Днес 57% от състоянието на Слим идва именно от America Movil, притежаващ Телеком Аустрия, който пък от своя страна държи А1 България. Милиардерът притежава банки, енергийни, строителни компании и мини.

Дяловете му в публичните компании са в Caixabank, The New York Times и др. Bloomberg дори изчислява, че само от дивиденти Слим е спечелил 10 млрд. долара през живота си.

Той е роден през 1940 г. в Мексико Сити в семейство на ливански емигранти. Баща му от малък го учи да чете финансови документи и издания, както и да инвестира. Карлос наследява бизнеса с търговия и недвижими имоти след смъртта на баща си през 1953 г.

Слим завършва своето образование през 1961 г., а малко по-късно основава и първата си компания -  Inversora Bursatil, която е застрахователно дружество.

Оттогава до днес Слим изгражда своята импрерия, като купува бизнеси, изпаднали в затруднения и ги трансформира в успешни мултимилионни холдингови дружества, след което ги продава на огромна печалба.

Основните си покупки той прави през 1982 г., или точно по времето на кризата в Мексико.

Първата си инвестиция в САЩ Слим прави през 2009 г., когато дава назаем 250 млн. долара на The New York Times.

Милиардерът прави дебют в годишната класация на сп. Forbes на най-богатите хора в света през 1991 г., когато от списанието изчисляват състоянието му на 1.7 млрд. долара. Предходната година неговата Grupo Carso се листва на борсата, а Слим успява да приватизира държавната телекомуникационна компания Telmex.

Възходът на Слим продължава до 2010 г., когато той изпреварва Бил Гейтс като най-богат човек в света. Така за първи път от 16 г. начело в подреждането не е американец. Въпреки че днес начело отново е американец - в лицето на Джеф Безос, а Бил Гейтс е по-богат от Карлос Слим, последният остава най-богатия мексиканец.

Следващият по богатство в Мексико е Рикардо Салинас, чието състояние се оценява на 10.7 млрд. долара.

Присъствието на Карлос Слим е из цяло Мексико. Gardian дори написа, „трудно е да кажем къде свършва светът на Слим и започва Мексико“.

Освен телекомуникационна компания, той държи строителни компании, банки и дори пречиствателна станция. Негов е дори и единственият аквариум в страната.

Противниците на Слим го обвиняват в това, че е монополист и може да диктува цените на услугите, които неговите компании предлагат. Това обаче не го притеснява и той често казва: „Ако се интересувате от мнението на останалите, значи сте мъртъв“.

Богатството обаче разширява политическото влияние на Слим в страната. В продължение на доста години правителството на Мексико си затваря очите относно господстващото положение на компанията му в телеком индустрията.

Въпреки критиките, Слим е на мнение, че откакто е милиардер, той работи най-вече за страната. „Опитвам се да направя страната ни по-добро място за живот в сферите, в които имаме влияние“.

Мексиканският богаташ казва, че неговата най-голяма цел е намаляването на бедността, като това следва да се осъществи не само на местно, но и на глобално ниво. Това обаче не може да се осъществи с дарения. Ето защо ние трябва да създаваме бизнес възможности и да привличаме работна ръка, вместо да обикаляме света като Дядо Коледа, допълва той.

Въпреки богатството си, Карлос Слим не притежава самолет или яхта. Повечето от средствата наистина се реинвестират или пък отиват за благотворителни инициативи.

Тим Паджет, който го интервюира за сп. Time, казва: „Ако го погледнеш, никога няма да кажеш, че този човек е милиардер. Той все още живее в къщата си с шест спални, която купува преди 40 г. Слим има само две големи страсти – кубинските пури и колекционирането на произведения на изкуството."

Слим купува апартамент на 5-о Авеню в Ню Йорк през 2010 г. за сумата от 44 млн. долара, но с уточнението, че това е просто инвестиция.

През 2015 г. той го обяви за продан за 80 млн. долара, или с 36 млн. долара повече от покупната цена. Година по-късно той го сваля от продажба, без да намери купувач.

Слим бе женен за съпругата си Соумая в продължение на 32 г. Тя почина през 1999 г. Двамата имат 6 деца, които ще наследят империята от баща им.

След смъртта на жена си за Слим се смята, че е имал няколко романтични завоевания, като най-известната от тях е кралица Нор Ал-Хюсеин от Йордания. Соумая и бившият съпруг на Нор – крал Хюсеин, умират в разстояние на няколко дни. Двете семейства са доста близки до този момент, като дори се смята, че са обикаляли света заедно.

През 2004 г. Слим се оттегля от управлението на трите си най-големи компании, като се съсредоточава върху здравето си, благотворителността и семейството. Всеки понеделник той вечеря с шестте си деца и техните половинки, като разговорите тогава са основно за бизнес. В сряда Слим обядва с внуците си.

Той продължава да държи контрола върху империята си, но днес ежедневната дейност се извършва от децата му.