Банкок, столицата на гастрономическите изкушения, скандалния нощен живот и тълпите туристи, сега има ново прозвище: това е един от най-замърсените градове в Азия, поне през последните няколко седмици, пише trafficnews.bg.

Нивото на вредните за здравето фини прахови частици във въздуха в Банкок надмина лидерите в това отношение Ню Делхи и Пекин, а тайландските власти бяха принудени да вземат мерки, за да се справят с опасния смог.

Гледката на обвитите в мъгла небостъргачи и пешеходците, носещи маски, не е идеална за страна, която разчита на туризма за своя икономически растеж и чиято столица се превърна в най-посещавания град в света.

Министерството на здравеопазването посочи като причина за смога комбинацията от вредни газове на автомобили, дим от изгарянето на отпадъци и необичайни климатични условия, които според него ще се променят скоро, за да се облекчи проблемът.

"Хората не трябва да се паникьосват. Правителството наблюдава ситуацията отблизо", заяви министърът на здравеопазването Пиясакол Саколсатаядорн на пресконференция.

В четвъртък следобед индексът за качеството на въздуха в Банкок отчете рекордно високи стойности, което означава много силно замърсяване с прахови частици. Това е над 2 пъти повече от отчетеното в Пекин, което донякъде предизвика скорошните репресии на Китай спрямо големите замърсители.

Банкок е сред градовете с най-мръсен въздух в региона

Дори да е временно явление, очевидният смог в Банкок припомня ситуацията от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато градът, преживяващ икономически бум, бе обвит в гъста мъгла. Тогава властите взеха строги мерки за ограничаване на вредните емисии, които дадоха резултат и тайландската столица се спаси от смога.

През последните няколко дни някои училища намалиха играта на открито, а служителите предупредиха хората, които са особено чувствителни към замърсяването, да бъдат предпазливи.

Тайланд очаква около 37 млн. туристи през 2018 г., което се равнява на повече от половината от населението му. Столицата Банкок е осигурила 19.4 млн. нощувки на международни посетители през 2016 г. - повече от всеки друг град по света, според данни на Mastercard.

Властите са притеснени от смога, но го смятат за временно явление и не очакват да окаже влияние върху туристическия бум на страната. Февруари вероятно ще бъде първият месец, когато само китайските туристи в Тайланд ще надхвърлят 1 млн. души.

10-милионният Банкок очаква времето да се промени и мъглата да се вдигне. Някои от жителите му вече си купиха маски срещу замърсяването, подобни на онези, които се предлагат в китайските градове.

"Понякога сутрин не можете да видите сградите в далечината", разказва местна жителка.