Борис Джонсън и Джеръми Корбин проведоха първия телевизионен дебат преди извънредните общи избори, насрочени на 12 декември, без да има явен победител. Аудиторията в залата на телевизионния канал ITV, където се състоя дебатът, обаче се смя и на двамата лидери за някои техни изявления.
Двамата партийни лидери едва ли изненадаха особено зрителите. Изненада донякъде това, че Джонсън нямаше много какво да каже по наболели вътрешни проблеми и постоянно пресрочваше отреденото му време често с мантрата „Брекзит трябва да бъде изпълнен“. Джеръми Корбин бе по-конкретен, демонстрирайки по-задълбочено познаване на проблемите, но Борис Джонсън напипа слабото място на лидера на лейбъристите с не особено ясната му позиция за Брекзит и отправи ясно послание към аудиторията, че лейбъристите бавят Брекзит.

Проучване на YouGov незабавно след дебата показа, че 51 процента от анкетираните смятат, че Джонсън се е представил по-добре срещу 49 на сто за Корбин. Ето накратко какво заяви политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг: „Не е сигурно наистина кой спечели и кой загуби. Джонсън не направи гаф, Корбин не успя да нанесе удар. Това, което направи впечатление бе, че аудиторията се смя и на двамата. На Джонсън, че казва истината и на Корбин, че има ясна политика за Брекзит“.

Повечето наблюдатели смятат, че двамата съперници са си поделили двата рунда – Джонсън е спечелил този за Брекзит, а Корбин – за здравепозването и останалите проблеми.Източник: БНР