Мистериозната история на Instagram pgtalal, която кара джаджите моментално да се повредят, стана вирусна през последните няколко седмици. Онзи ден блогър от Великобритания ми каза какво е това и как работи всичко.

Ако потребител отвори истории в профила @pgtalal от телефон или таблет с Android, той вижда, че конфети се разпръскват под музикален съпровод. Но ако отворите историята от iOS устройство, всичко ще бъде зле. Вместо красива анимация - просто ред текст на арабски на сив фон, а след това джаджата ще замръзне и ще се превърне в „тухла“. Само преинсталирането ще помогне да го върне към живот. Ето как работи:


Ютубърът Mrwhosetheboss, чието истинско име е Арун Маини, научи ananayarora от програмист стажант в Apple за тайната на историите за убийците. Използвайки HTTP прокси, авторът променя ширината и височината на елементите на потребителския интерфейс Stories. Едва при отварянето на историята приложението осъзнавате, че е с грешен размер. Това е, което предизвика грешката в Instagram за iOS.

Освен това блогърът отиде по-далеч и разбра кой стои зад историите, които разбиват телефоните. Арун се свързал със собственика на акаунта @pgtalal, който се оказал 14-годишен тийнейджър.

Момчето признало, че просто му е скучно заради карантината и решило да го изкара на собствениците на iPhone. Но не отнело много време да се поправят потребителите на Instagram - социалната мрежа поправи всички грешки и сега номерата на шегаджията вече не създават проблеми.

Превод: БЛИЦ