Унгария е класифицирана като недружелюбна към Руската федерация страна поради присъединяването й към санкциите, но каналите за диалог между Москва и Будапеща са отворени. Това съобщи в четвъртък, 30 март, руският посланик в Унгария Евгений Станиславов.

Според него Будапеща демонстрира прагматична позиция и не възнамерява да се отклонява от нея дори под натиска на съюзниците си в Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Дипломатът отбеляза, че политиката на Унгария се основава на желанието да защити своите интереси. Междувременно Унгария изпитва негативните последици от конфликта в Украйна и санкциите, наложени от Запада срещу Руската федерация.

„До известна степен Будапеща успява в това, но фактът остава: Унгария е подписала всички пакети от антируските санкции на Брюксел и е принудена стриктно да ги спазва. Ето защо тя е класифицирана като недружелюбна към Русия държава, срещу която могат да бъдат приложени нашите ответни мерки“, каза Станиславов в интервю, предават световни медии. 

От посолството подчертават, че антируските санкции все повече оказват негативно влияние върху сътрудничеството между Москва и Будапеща в областта на икономиката, както и в политиката, културата и човешките контакти. Освен това нормалният живот на руската дипломатическа мисия напоследък все повече страда от това, добави посланикът.

Както посочи Станиславов, въпреки това Русия продължава да се стреми към конструктивно взаимодействие с Унгария и да поддържа отворени каналите за диалог.

По-рано, на 10 март, унгарският премиер Виктор Орбан разреши преразглеждане на отношенията с Русия на фона на променящите се геополитически реалности.

Според премиера възстановяването на отношенията между Русия и Европа след края на конфликта в Украйна е необходимо, но „далеч от реалността“. И въпреки че поддържането на контакт с Руската федерация е важно за Унгария, тя ще трябва да се адаптира към новата геополитическа реалност.

„Ето защо външната и икономическата политика на Унгария трябва сериозно да помисли какви отношения можем да установим и поддържаме с Русия през следващите 10-15 години“, цитира агенцията думите на Орбан.

В същото време Орбан многократно е осъждал санкционната политика на Запада срещу Русия и е призовавал за диалог с Москва.

По-специално, ръководителят на унгарското правителство заяви, че Германия и ЕС са сбъркали по въпроса за санкциите срещу Русия . Освен това Орбан отбеляза, че през 2022 г. Унгария е загубила €10 млрд. заради санкциите на ЕС срещу Русия.

На 16 февруари унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто гарантира, че Будапеща ще отхвърли всякакви ограничителни мерки на ЕС срещу доставките на руски петрол и контактите с Русия в ядрената индустрия.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук