17-годишен младеж, изпаднал в състояние на амок, уби вчера 15 души в германската провинция Баден-Вюртемберг. Какво се крие зад понятието амок и защо млади хора убиват съученици и учители без ясно видима причина?
Думата "амок" произлиза от малайски и означава буквално "яростен, бесен", се казва в материал на Дойче веле. Учени от Югоизточна Азия за пъв път обръщат внимание на психически разцентрованото поведение на млади мъже, носещо белезите на сляпа агресия и тотална склонност към насилие. Характерно за хора в състояние на амок е това, че могат да убиват масово хора без ясно забележим мотив.
Агресията не възниква изведнъж.
Колкото и внезапен да е избликът на насилие, често пъти той се заражда в продължение на дълъг период от време. В много от известните случаи извършителите подготвят деянието си грижовно и дълго, като почти режисьорски подготвят цялата ситуация и очевидно очакват да бъдат убити. Като отключващ момент играят роля редица фактори като например изолация и отхвърляне, безработица или чувство за пренебрегнатост от околните.
Много от изпадналите в амок се чувстват обидени, засегнати, унизени и неприети от средата. Агресиите се трупат в продължение на дълъг период от време, а съзнанието им е заето с мисли и фантазии за насилие и желание да контролират положението. Те обаче не са в състояние да понасят обиди и да осмислят конфликти, макар че пред околния свят правят впечатление на социално приспособени и незабележими. Според психолози, подобни хора желаят да направят впечатление, да събудят интерес и да застанат в центъра на вниманието.
"Списъци на смъртта"
Всичко това обаче не обяснява защо подобни кръвопролития се случват предимно в училища и учебни заведения. Междувременно се говори за "училищния амок" като разновидност на това явление. Често пъти извършителите избират жертвите си предварително и дори изготвят "списъци на смъртта". Експертите пък обръщат внимание на това, че медийните информации за подобни училищни кръвопролития често пораждат желание за подражание и повишават интереса към тази форма на насилие сред незрели, млади хора.
Най-тежкият досега случай на амок в Германия стана през 2002 година в гимназията "Гутенберг" в Ерфурт. 19-годишен бивш гимназист извърши тогава кръвопролитие поради това, че не бил допуснат до завършване на училището. Психолози междувременно настояват за създаването на така наречени интернет-стражи, които да наблюдават за странности в поведенитео на младежите - например когато често инсталират в интернет видеозаписи с елементи на насилие или пък позират с оръжие. /БЛИЦ