Притеснително военно откритие бе направено много близо до нас. Във водите на Черно море бе открита невиждана досега надуваема лодка камикадзе.

Тя е била заседнала на румънския бряг, само на няколко километра северно от България. Местните власти са я изтеглили безопасно от бреговете на Тузла до съседното пристанище в Констанца.

Опасната находка е проучена от специалисти и техният доклад посочва, че става въпрос за модифицирана версия на американската спасителна лодка AM-800 с алуминиев корпус и дължина 9,5 метра. Тя вероятно е била доставена от САЩ на Украйна и преправена да унищожава руски бойни кораби.

Оборудването на лодката камикадзе включва два извънбордови двигателя, радиопредавател и установка с голяма бойна глава от стара съветска противокорабна ракета "Рубеж“. Все още не е потвърдено дали плавателният съд принадлежи на Украйна.

Лодката може да унищожи голям кораб, нещо което не може да бъде постигнато например само с един обикновен надводен дрон, каквито се ползват във войната срещу руския флот.

Бойната глава тежи 500 кг и е достатъчно мощна да срути основите и на голям мост, какъвто бе този над Керченския проток, пише "Телеграф".

След анализите на лодката румънските военноморски сили са били ангажирани да унищожат съда и бойната глава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук