Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон се срещна с германския канцлер Ангела Меркел. С нея той коментира проблемите между ЕС, САЩ и Русия. "Без разбиране между нашите две страни няма Европа, а ако няма Европа, нашият континент е отворен към всички - американци, руснаци, китайци. Срещнах се с Ангела Меркел, за да й очертая какво смятам да направя, ако вляза в президентската институция - очертах приоритетите си. Заявих, че Европа е в криза и е заплашена от политиките на САЩ, Русия и Китай. Трябва да се създаде нов прагматичен проект за Европа.", така Фийон резюмира разговорите с Меркел, предаде Канал 3.

По време на срещата Фийон е подчертал, че Германия и Франция трябва да постигнат консенсус по повод политиката за развитие на Африка, която канцлерът ще представи на следващата среща на G20.

"Северноатлантическият алианс не може да бъде остарял, неговото съществуване е необходимо. Но в никакъв случай не служи за защита от ислямския тоталитаризъм, който се стреми да дестабилизира огромна зона от Пакистан до Нигерия. В много от случаите американската политика, която направлява НАТО, не е решение на главния проблем, т.е. на ислямския тоталитаризъм. САЩ допуснаха грешки в Близкия изток. Те отчасти са виновни за създалата се там ситуация. Европа трябва да изгради собствена отбрана, независимо дали е Тръмп или не е той. Ислямистката заплаха ще стане още по-остра, ако бъде дестабилизирано Южното Средиземноморие. Франция широко присъства в Мали.

Бих желал Германия, която вече е предприела значителни усилия, да увеличи своя отбранителен бюджет, да действа заедно с нас. Не предлагам интегрирана европейска отбрана, а европейски отбранителен алианс. Трябва да обединим ресурсите, да изградим европейската индустрия и да създадем общ фонд за финансиране на външните намеси.", каза Фийон в интервю пред Le Monde.

Между Париж и Берлин все още има много теми, по които липсва единомислие. Една от тях е темата за бежанците.

"Франция не трябва да приема бежанци на квотен принцип", категоричен е кандидатът за президент на Франция. Настояването на германския канцлер страните в ЕС да се съгласят и да приемат по квоти бежанци изостри отношенията между страните членки и провокира антиевропейски настроения в държавите от Вишеградската четворка. 

По повод санкциите срещу Русия Фийон е убеден, че и досега те не са имали ефект. Наложително е Русия да спазва Минското споразумение, но ние трябва да ги убедим по пътя на дипломацията, смята той. "Въпросът е как да намерим диалог с Русия, но едновременно с това да защитаваме и собствените си интереси". 

До този момент Меркел остава непреклонна по този въпрос и смята, че санкциите трябва да останат в сила.