Кандидатът за поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че авиоударите на ВКС на Русия в Сирия са неприемливи, но отказа да ги назове „военни престъпления”.
Сенаторът Робърт Менендес в хода на слушания в конгреса попита Тълърсън: „Били ли са цели на Русия в Сирия, в Алепо, например, болници, било ли е това нарушение на международното право?”. „Да, това е неприемливо поведение”, каза в отговор Тилърсън.  
 

Но на въпроса, дали това са военни престъпления, Тилърсън заяви, че не разполага с пълната информация. Той поясни, че би искал да се оповава само на неоспорими факти.  
 
Тилърсън заяви още, че Русия в своите действия „не отчита интересите на САЩ”. „Докато Русия търси уважение и значимост на международната сцена, нейните скорошни действия не отчитат американските интереси”, каза той пред сенатската комисия по международните въпроси. Той обаче не уточни за кои действия става точно дума.

САЩ и Русия остават съперници, но в редица области те трябва да преминат към сътрудничество. Това заяви още Тилърсън в Сената. „САЩ трябва да се откажат от идеята винаги да бъдат съперници на Русия и да вървят към това, от време на време да сме партньори”, каза той. 
 
В хода на изявлението си Тилърсън отбеляза, че Русия е опасност, но действията ѝ в отстояването на интересите ѝ не може да бъдат наричани непредсказуеми. „На нас ни е необходим открит и честен диалог с Русия относно амбициите ѝ, за да знаем как да планираме нашия собствен политически курс”, каза още Тилърсън.

Кандидатът за поста държавен секретар на САЩ заяви още, че не подкрепя анексирането на Крим от Русия.
 
По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че руските пилоти в Сирия са действали професионално, без да допускат сближаване с американските самолети.
 
Преди това командващият 380-о експедиционно крило генерал Чарлз Коркоран заяви за „опасни приближавания” на руски пилоти до американски военни самолети.
 
Според представителя на министерството на отбраната на Русия, САЩ многократно са бягали от отговорността за гибелта на мирни жители в случай на трагични грешки. Като пример Конашенков даде бомбардировката през октомври 2016 година на кюрдското село Хасаджек и бомбардировката на провинция Идлиб през януари 2017 г., В резултат на които загинаха мирни жители.

Източник: Звезда ру, Руская весна

Превод и редакция: БЛИЦ