Президентът на Русия Владимир Путин продължава да е привърженик на своята военна логика и наративи по отношение на Украйна. Това заяви федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер на пресконференция във Виена в петък след телефонния си разговор с руския лидер, предава Укринформ. 

"Той (Путин) все още се намира в своята военна логика и в своя наратив", заяви Нехамер, отговаряйки на въпрос, променила ли се е позицията на Путин относно войната в Украйна след последния им разговор преди месец и половина. 

"По думите на австрийския канцлер, когато се заговори за войната в Украйна, Путин се опитва да прехвърли вината върху Запада за глобалните последствия от тази война, че "ние сами, Европа, сме си виновни за ситуацията на енергийния пазар и с продоволственото обезпечаване на света, че проблемите са предизвикани от нашите санкции". Аз му казах, че нямаше да има санкции, ако нямаше война", заяви Нехамер. 

Тогава, както добавя канцлерът, се включва военната логика на Путин, посочваща неизпълнението на мирния Мински процес и игнорирането от страна на Запада на руските интереси. 

Нехамер е посочил пред Путин, че всичките тези въпроси "трябва да се обсъждат на международно равнище", а не да се използва като повод за начало на война и да се причиняват страдания на украинците. 

 

Оценявайки своя разговор с президента на Русия, главата на австрийското правителство заяви, че Путин се е опитал да създаде факти на места в Украйна и вече след това въз основа на това да води някакви преговори. Нехамер също разказа, че не е обсъждал с Путин мирно разрешаване на конфликта в Украйна, защото това трябва да се случи само с участието на Украйна и "е необходимо да се отчете, какво точно иска Украйна", която в момента е жертва. 

Канцлерът отбеляза, че Австрия е страна с политика на активен неутралитет, което означава, че тя "си говори с всичките страни в конфликта", но едновременно има "ясна позиция, когато стане дума за това, кой е агресорът".  

"Австрия ясно се е позиционирала в този конфликт. Ние сме на страната на Украйна. Ние посочваме онези, които са отговори за това, че в момента тече война - това е Руската федерация, това е руската армия", каза Нехамер.