Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон е обещал да продължи с действията си за постигане на независимост, дори Испания да отнеме автономния статут на региона, само няколко часа преди изтичането на крайния срок, даден на каталунския лидер от испанския премиер Мариано Рахой, за да каже ясно дали обявява отделянето на областта от Испания, предава Reuters, позовавайки се на информация от неназован източник, приближен до президента на каталунското регионално правителство.
Срокът, даден от Министър-председателя на Испания Мариано Рахой на Пучдемон, за оттегляне на декларацията за независимост на Каталуния, изтича в 11 часа българско време в четвъртък. Каталунският президент направи символична декларация за независимост на областта през изминалата седмица, но временно задържа действието ѝ, за да проведе разговори с централното правителство в Мадрид.
Източникът на агенцията твърди, че той ще направи пълна декларация на независимост, ако Рахой използва член 155 от испанската конституция, за да отнеме автономията на североизточния испански регион.