Броят на загиналите по време на безредиците в Казахстан възлиза на 164 души, предават световните агенции. 103 са жертвите в Алмати, 8 в Алматинска област, 21 в Къзълординска област, 10 в Жамбилска област, съобщават Труд.

Пострадалите са 2265, от които около 1100 в Алмати. Сред убитите има три деца - две момчета на 11 и на 15 г. и момиче на 4 г.

Същевременно стана ясно, че миротворческите сили на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) са завършили разгръщането си в Казахстан и са пристъпили към изпълнение на задачите си.

На този фон, властите на Казахстан казаха, че ситуацията в страната е стабилизирана, предаде "Ройтерс".

Представители на службите за сигурност и на разузнаването са информирали президента Касъм-Жомарт Токаев за обстановката.

От президентската служба поясняват, че известен брой стратегически обекти в страната са поверени на защитата на миротворците на ОДКС, но не се уточнява кои са тези обекти.

В съобщението се казва, че във всички райони на страната ситуацията е стабилизирана, а правоприлагащите органи са си върнали контрола върху административни сгради.

Жизненоважните услуги пък са били подновени. Интернет обаче остава силно ограничен в страната, има достъп само да президентския уебсайт и до няколко новинарски сайта.