38-годишният принц Хари е написал доста разкрития за кралското семейство в мемоарите си Spare, но може би най-спорното от тях е, че херцогът на Съсекс твърди, че е роден само за да бъде донор на органи за принц Уилям, ако с него нещо се случи. Точно на този момент в книгата обърнаха внимание световните медии, включително New York Post.

„Бях сянка, опора, план Б. Бях роден в случай, че нещо се случи с Уили“, пише той за своя 40-годишен брат и настоящ престолонаследник Уилям.

Според него той разбира, че ролята му е била да застрахова брат си или да му осигури "при нужда резервна част".

„Може би бъбреци. Кръвопреливане. Част от костен мозък“, пише той.

В мемоарите си принцът разкрива и отдавна известна традиция в кралското семейство: наследниците на трона от първа и втора линия никога не летят с един и същи полет, „защото не би трябвало да има шанс първият и вторият по линия до трона да бъде унищожен."

"Но никой не се интересуваше с кого пътувам. Резервният винаги може да бъде спестен. Всичко това ми беше ясно обяснено от самото начало на живота ми и редовно се затвърждаваше след това", каза той за очевидно съмнителната си позиция в семейството.

Хари се оплака, че думите „наследник“ и „резервен“ не са само това, което ги нарича пресата, но също така се използват като съкращения от неговото кралско семейство, включително майка му, покойната принцеса Даяна, и дори баба му, покойната кралица Елизабет II. По-специално Хари припомня, че принц Чарлз го поздравил с раждането му с шега: „Прекрасно! Сега вие ми дадохте Наследник и Заместник - моята работа е свършена."

Въпреки порой от недоволство заради второто му място в семейството, херцогът продължава да твърди, че се чувства комфортно с това състояние на нещата.

"Не се обидих, не почувствах нищо от това. Всяко момче и момиче поне веднъж си представя себе си като принц или принцеса. Следователно, резервен или не, наистина не беше час толкова лошо да бъда", призна той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук