Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Ангела Меркел получи диригентска палка като прощален подарък от съпартийците си. Той й бе връчен от премиера на провинция Хесен Фолкер Буфие.

Палката е използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, която се проведе през юли миналата година в Хамбург. По думите на Буфие, работата на председател на партия по много неща може да се сравни с тази на диригента. Партийният лидер трябвало да управлява огромен, разнообразен по своя състав оркестър (партията) и така да организира представлението, че публиката (избирателите) да изпадне във възторг.В придружаващо подаръка послание Нагано заявява, че Меркел е "най-важния диригент на световната политика".

Християндемократическият съюз се събра на конгрес в родния град на Меркел, за да избере нов председател на политическата формация. С тайно гласуване за наследник на Меркел бе избрана Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер, която е премиер на провинция Саарланд, е от близкия й кръг и се смяташе за фаворит за неин наследник. Тя е и вероятен бъдещ канцлер на Германия, след като Меркел се оттегли през 2021 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ