Кандидатът за президент на САЩ, екс-държавният секретар Хилари Клинтън твърди, че Русия има участие в хакването на компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия (НКДП), съобщи в неделя (31 юли) ТАСС, цитирана от "Руски дневник"
Такова мнение бившата първа дама сподели в интервю пред телевизия „Fox News“.

„Ние знаем, че руските разузнавателни служби са хакнали НКДП и знаем, че те са осигурили възможността за публикуване на множество електронни писма (от кореспонденцията между сътрудници на партията)“, смята Хилари Клинтън. Бившият държавен секретар също така твърди, че „действията на Русия, вероятно, представляват целенасочен опит за влияние върху президентските избори“ в САЩ.

Преди това ръководителят на предизборната кампания на Клинтън Роби Мук твърдеше, че на Тръмп оказват помощ свързани с Русия хакери. Според неговата версия именно те са откраднали електронните писма, разменени между сътрудниците на НКДП.

От тази кореспонденция, публикувана миналата седмица на сайта на „WikiLeaks“ става ясно, че представителите на комитета активно са търсели начини да подкрепят Клинтън по време на първичните избори, както и възможност за дискредитиране на  сенатора Бърни Сандърс, основния й конкурент в партията.

Говорителят на президента на РФ Дмитрий Песков отрече участието на Москва в хакването.