Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън води своя опонент от Републиканската партия Доналд Тръмп с 15%. Това показват социологическите проучвания след края на конгреса на демократите, пише британският в. „Гардиън“.
Според данните, публикувани от агенция RABA, Клинтън получава подкрепата на 46% от избирателите, а Тръмп – на 31%. Кандидатът на либертарианците Гари Джонсън взима 7%. Това показва увеличение на одобрението на Клинтън в сравнение с 12 юли, когато според агенцията бившият държавен секретар имаше преднина от 12%.

В четвъртък вечерта Хилари Клинтън официално прие номинацията на Демократичната партия, с което стана първата официално номинирана жена за поста държавен глава на САЩ. RABA дава на бившата първа дама най-голямата й преднина пред Тръмп досега. В понеделник, след края на конгреса на Републиканската партия, Тръмп се радваше на временна преднина пред конкурентката си. Някои проучвания му дадоха преднина от 5%, докато други го поставиха наравно с Клинтън, пише БГНЕС.

Последното проучване на RABA дава на бившата първа дама най-голямата й преднина пред Тръмп досега. Въпреки това все още има вероятност за движение на резултатите. Според допитване на RABA от миналата седмица Клинтън е загубила от гласовете на мъжете и по-възрастните избиратели. Според проучването от събота тя отново набира инерция сред мъжете, където резултатите й водят пред тези на Тръмп със 7%.

„Тръмп продължава да се затруднява с това да консолидира подкрепа в рамките на своята собствена партия. Клинтън има значителна преднина сред независимите и дори печели малка част от републиканските гласове“, коментира Джон дел Цекато от RABA.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ!