Стотици хиляди шиити отбелязаха убийството на внука на пророка Мохамед през седми век, като нарязаха себе си и децата си със саби и ножове, висящи от вериги. В миналото процесията бе атакувана от сунити екстремисти, включително и „Ислямска държава“. Във връзка с притесненията относно сигурността 25 000 служители на иракските сили за сигурност бяха изпратени в Кербала, за да пазят вярващите, пише в. "Дейли Мейл".
Някои скандираха лозунги против иракския кюрдски лидер Масуд Барзани, като „Барзани ти си спонсора на разкола на страната“  и „не си вярвай, че ще ти дадем Киркук“.
 

През изминалите дни в автономния Иракски Кюрдистан се проведе  референдум за независимост. Независимостта бе масово подкрепена от избирателите.

Хамед ал Обаяс, организатор на церемонията, заяви, че лозунгите са насочени против „конспирацията за сепаратистите в Северен Ирак“.
Поклонниците се режеха със саби, докато плачеха и удряха гърдите си в знак на опечаленост по време на ежегодната церемония Ашура.

Фестивалът има за цел да почете паметта на имам Хюсеин, убит от силите на халиф Язид през 680-а година. Убийството на Хюсеин бе част от спора, кой да наследи пророка Мохамед.

Превод и редакция: БЛИЦ