Хиляди сърби за втора поредна седмица блокираха пътища и магистрали в цялата страна. Начело на протестите е инициативата "Върви - промени" и движенията от Екологичното въстание, а исканията са промени в Закона за референдумите и народните инициативи, както и президентът Александър Вучич да не подписва промените в Закона за отчуждаването на частна собственост.

И двете законодателства са свързани с реализирането на плана на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий в западна Сърбия, предава БНР.

Блокадите започнаха в 14 часа и продължиха точно час. За разлика от миналата седмица нямаше сблъсъци с полиция и арести. На днешните протести на 10 места в столицата Белград гражданите блокираха движението основно пеша и не използваха автомобили, както в останалите части на страната. Централно място на блокадата е мостът „Газела“, както и миналата събота.

Блокади имаше и на Мостарския възел и от страната на Нови Белград. Блокади имаше и в 50 сръбски града. На днешните протести беше отправено искане и да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, оттегляне на Закона за експроприацията и на Закона за референдума и народната инициатива.

При предишната акция блокирането на движението предизвика сериозни сътресения сред обществеността, като на места се стигна и до физическа саморазправа.

Този път лек инцидент имаше само в Нови сад, където група млади мъже излязоха от спрелите автомобили и влязоха в сблъсъци с други граждани.

Екозащитни организация критикуват управляващите, че занижават прага за провеждане на референдум с цел да позволят по лесното отчуждаване на собственици, което според тях позволява на чужди компании да заобикалят недоволството на местното население за реализиране на своите проекти.

Според властите промените в законодателството са необходими заради инфраструктурни проекти. Във фокуса на вниманието е мината за добив на литий - проект на британско-австралийската компании Рио Тинто, за която протестиращите твърдят, че ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.